La Cabra Brazil São Pedro omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu





Opis
La Cabra Brazil São Pedro omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.04.11
|
palarnia | |
pochodzenie |
Brazylia
|
producent |
Robson Pinheiro
|
region |
Caparaó
|
wysokość upraw |
1200
|
odmiana | Catuai |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny |
mleczna czekolada
marcepan duszone owoce |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy
Zdecydowanie orzechowa i zbalansowana kawa. W filiżance znajdziesz nuty kremowej, mlecznej czekolady i marcepanu, które są przeplatane akcentami duszonych owoców.
Córrego São Pedro znajduje się w górach regionu Caparaó w Brazylii. Park Narodowy Caparaó leży między stanami Minas Gerais i Espírito Santo. Jest tu dużo wysokości, do 2800 m n.p.m. na najwyższych szczytach, a chroniony obszar leśny w Parku Narodowym oznacza zdrowe gleby i staranne zarządzanie zasobami wody. Wszystko to daje duży potencjał dla wysokiej jakości kawy, a wiele kaw z parku zdobyło międzynarodowe nagrody w ciągu ostatnich kilku lat.
São Pedro
Rodzina Robsona Pinheiro pracuje z kawą od wielu lat. Na tym wiejskim i górzystym obszarze rozmiary gospodarstw są mniejsze, również z powodu podziału między rodzeństwem po przekazywaniu ich z pokolenia na pokolenie. Robson dorastał z 15-giem rodzeństwa, więc część farmy, za którą odpowiada, jest raczej niewielka. Większość jego rodzeństwa początkowo przeniosło się z Caparaó do różnych miast, szukając lepiej płatnej pracy. Przekonali się jednak do powrotu na farmę w 2007 roku, gdy zmieniły się warunki i uprawa wysokiej jakości kawy w Brazylii stała się bardziej opłacalna. Od tego czasu Robson dużo zainwestował w swoją część farmy, kupując kolejną działkę, sadząc wysokiej jakości odmiany i ulepszając sprzęt do przetwórstwa.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Brazil São Pedro
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/04 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Odmiana botaniczna | Catuai |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 250g |