La Cabra Brazil Novo Horizonte omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i metod alternatywnych





Opis
La Cabra Brazil Novo Horizonte omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.08
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Deivid Maicon Moreno
|
region |
Cerrado Mineiro
|
uprawy |
900 m n.p.m.
|
odmiana | Mundo Novo |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada orzechy jagody |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Tradycyjny brazylijski profil jest podkreślony świeżymi jagodami i intensywną słodyczą dojrzałych owoców.
Odmiana Mundo Novo to naturalna krzyżówka Bourbon i Typica.
Deivid Maicon Moreno
Deivid Maicon Moreno ma długą rodzinną historię związaną z kawą. Dorastając pomagał rodzicom na farmie kawy. Jest czwartym pokoleniem swojej rodziny związanym z kawą i już zaczyna dzielić się swoją pasją z dwiema córkami, Manuelą i Lívią.
Deivid wydzierżawił ziemię, która stała się Novo Horizonte, gdy miał zaledwie 18 lat i początkowo miał problemy z powodu swojego względnie niewielkiego doświadczenia, ale przez lata ciężkiej pracy i zaangażowania przekształcił farmę w wykonalną firmę rodzinną.
Deivid prowadzi farmę razem ze swoją żoną Lindą, ale oboje zaczęli niestety dostrzegać skutki większej niestabilności klimatu. Mniej określone sezonowe wzorce pogodowe są niekorzystne dla plonów roślin kawy i utrudniają przetwarzanie. Bardziej tradycyjne drzewa odmiany Mundo Novo rodziny Moreno są szczególnie podatne na uszkodzenia spowodowane niekorzystnymi warunkami, takimi jak długie susze i mrozy, które obserwowaliśmy w Brazylii w ciągu ostatnich kilku lat. Dokonywanie właściwych kompromisów między wydajnością, stabilnością i jakością jest trudnym zadaniem do wyważenia, a tutaj Deivid i jego rodzina często kierując się w kierunku jakości, znajdują nabywców gotowych zapłacić wyższą cenę za jego dobrze przygotowane małe partie.
Ponownie, w tym roku ich naturalne Mundo Novo jest jednym z najczystszych i najsłodszych kaw z Brazylii, z tradycyjnymi nutami czekolady i orzechów połączonymi z gęstą słodyczą i świeżą jagodową kwasowością.
Procesowanie naturalne
Naturalny lub suchy proces jest procesem tradycyjnym, sięgającym pokoleń. W kontrolowany i ostrożny sposób kawa przetwarzana na sucho może dawać doznania smakowe niespotykane w kawach przetwarzanych na mokro, głęboko owocowych i kwiatowych, zwykle z cięższym odczuciem w ustach i niższą kwasowością.
Wiśnie są najpierw sortowane, a następnie układane cienkimi warstwami (2-6 cm) na podniesionych łożach (podestach) do suszenia. Są one prawie zawsze używane do wysokiej jakości kawy przetwarzanej naturalnie, ponieważ wspomagają przepływu powietrza wokół kawy podczas suszenia, umożliwiając bardziej równomierne suszenie.
Bardzo ważne jest staranne sortowanie kaw na wczesnym etapie procesu suszenia, ponieważ wszystkie wiśnie szybko stają się ciemnobrązowe, co uniemożliwia oddzielenie niedojrzałych i przejrzałych. Wiśnie są często obracane, aby uniknąć tworzenia się pleśni lub nadmiernej fermentacji, aż osiągną wilgotność poniżej 20%. Zewnętrzna warstwa wiśni kurczy się i czernieje. Proces ten trwa od 2 do 4 tygodni, w zależności od warunków pogodowych.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Brazil Novo Horizonte
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/03 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Region | Cerrado de Minas |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.