Kyoto Salwador Finca El Cerro filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.16 |
palarnia
Kyoto |
pochodzenie
Salwador |
region
Apaneca Llamatepec
|
uprawy
1400 - 1500 m n.p.m.
|
producent
-
|
plantacja
El Cerro
|
odmiana
Pacamara |
proces
anaerobic natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
zielone jabłko imbir cynamon |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Finca El Cerro 250 g z Salwadoru wypalona w polskiej palarni Kyoto
Po raz kolejny Kyoto wracają do tych wspaniałych ziaren z Salwadoru. Kawa z tej farmy stała się dla nich towarem no 1 i jak tylko pojawia się świeżo po zbiorach, natychmiast ląduje w ich palarni.
Kilka słów o miejscu, z którego pochodzi:
Pasmo górskie Apaneca Llamatepec to region szczególny dla upraw kawy w Salwadorze. Kawa z tego regionu charakteryzuje się wyrazistym charakterem i ogromnymi, kształtnymi ziarenkami.
Finca El Cerro to dziedzictwo 5 pokoleń salwadorskich producentów kawy. Jest uprawiana w tej rodzinie od 150 lat.
W tych ziarnach znajdziecie doskonałą równowagę pomiędzy słodyczą, kwasowością oraz body. Ze względu na obróbkę beztlenową fermentacją, wyraźne są tu również rejestry alkoholu.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł