Kyoto Nicaragua El Limoncillo honey filtr 250g kawa ziarnista specialty do dripa





Opis
Kyoto Nicaragua El Limoncillo filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy
data palenia | 2022.02.08 |
palarnia | Kyoto |
pochodzenie | Nikaragua |
region | Matagalpa |
producent | Finca El LImoncillo |
wysokość upraw | 850 - 1000 |
odmiana | Java |
proces | honey |
typ palenia | przelew |
stopień palenia | jasny |
profil kawy | mango papaja ananas mleczna czekolada |
Opis kawy
Kawa z plantacji rodziny Mierisch - Finca El LImoncillo w regionie Matagalpa.
Ręcznie zbierane owoce poddane zostały obróbce w w stacji Don Esteban. Kawa jest tu suszona na siatce, która umożliwia swobodny przepływ powietrza, co pozwala równomiernie wysuszyć ziarna oraz zmniejszyć ryzyko powstawania grzybów.
Następnie poddawana jest fermentacji, po czym jest myta w celu usunięcia pozostałej skórki i ponownie poddana suszeniu.
Kawa z obróbki pulped natural. Odmiana Java.
Wyczuwalne są akcenty mango, papai, ananasa oraz mlecznej czekolady.
Polecane metody zaparzenia kawy Kyoto Nicaragua El Limoncillo
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/02 |
Producent | Kyoto |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Nikaragua |
Odmiana botaniczna | Java |
Obróbka | pulped natural / honey |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |