Kyoto Kolumbia Los Nogales filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.12.03
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Bruselas, Huila
|
uprawy |
1600 - 2000 m n.p.m.
|
plantacja | Los Nogales |
producent | Oscar Hernandez |
odmiana | Colombia |
proces |
heat shock
anaerobic 200h |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Los Nogales 250g z Kolumbii wypalona w polskiej palarni Kyoto
Los Nogales Farm to rodzinna plantacja kawy w Kolumbii. Twarzą tej pokoleniowej firmy jest obecnie Oscar Hernandez. Farma znajduje się w górzystym regionie Huila niedaleko miasta Bruselas, w południowej części tego regionu. Oscar jest człowiekiem pomysłowym i charyzmatycznym. Przyświeca mu idea produkcji najwyższej jakości kawy specialty w Kolumbii i ta partia ziarna w oczywisty sposób to udowadnia.
W 2006 roku, ojciec Oscara - Ricaurte Hernandez wygrał Colombian Cup of Excellence. Dzięki temu wielkiemu wyróżnieniu, farma stała się synonimem najwyższej jakości. Oscar kontynuuje tę tradycję, a dzięki niemu i jego podejściu Los Nogales jest centrum innowacji i informacji dla wszystkich proaktywnych rolników w tym regionie.
Przed Wami kawka z eksperymentalnej obróbki metodą Heat Shock (Szok cieplny) – kiedy wiśnie zanurzano w wodzie o temperaturze 80 stopni na okres od 30 do 60 sekund. Następnie przeprowadzono mycie i usuwanie mętów, dezynfekcja umytych wiśni ozonem. Kolejny etap to obieranie wiśni a następnie wyciskanie soku ze skórek i mieszanie tego płynu z obranymi ziarnami w plastikowych beczkach fermentacyjnych. Dodatek niezbędnych mikroorganizmów, w tym przypadku zapewniających zarówno fermentację mlekową, jak i alkoholową. Fermentacja przez 200 godzin a potem kolejne mycie i suszenie przez 20 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.