Kyoto Kenya Endebess natural filtr 250g kawa ziarnista Speciality do przelewu





Opis
Kyoto Kenya Endebess filtr 250g
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Kenia |
Rodzaj palenia | przelew |
Stopień palenia | jasny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | natural |
Region | Nothern Rift |
Odmiana | Batian, Ruiru 11, SL-34, SL-28 |
Wysokość upraw | 1750 - 1950 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil kawy | dzika róża rodzynki dżem truskawkowy |
Ocena w cuppingu | 86,5 pkt |
Data palenia: | 2021/12/09 |
Opis kawy Kyoto Kenya Endebess
Ziarna pochodzą z plantacji Endebess Estate leżącej w północnej części doliny Rift, w pobliżu miasteczka Kitale w hrabstwie Trans Nzoiya.Kawa po obróbce naturalnej, myta świeżą wodą z rzeki Koitobos, a następnie suszona na słońcu na stołach suszarniczych. W zależności od pogody trwa to zazwyczaj od 21 do 28 dni. Podczas suszenia ziarna obracane są co najmniej cztery razy dziennie.
W jej aromacie i smaku mocno wyczuwalna jest dzika róża, rodzynki, dżem truskawkowy oraz przebija się nuta ciastek korzennych.
W międzynarodowej punktacji SCA kawa otrzymuje aż 86,5 na 100 punktów.
Polecane metody zaparzenia kawy Kyoto Kenya Endebess
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2021/12 |
Producent | Kyoto |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Odmiana botaniczna | Batian |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |
EAN | 5902973703146 |