Kyoto Kenia Ragati AA Top filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.10.01
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
uprawy |
1700 - 1800 m n.p.m.
|
plantacja | Ragati Estate |
producent | drobni rolnicy |
odmiana | Ruiru 11, Sl34, Sl28 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
cytryny czarna porzeczka jaśmin czekolada |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Ragati AA Top 250g z Kenii wypalona w polskiej palarni Kyoto
Ziarno pochodzące z regionu Kirinyaga, położonego u podnóży góry Kenya – drugiego co do wielkości szczytu w Afryce. Region wziął swoją nazwę od góry zwanej lokalnie Kirinyaga co tłumaczyć można jako „grzbiet bieli”.
Tu, pośród górzystych terenów znajduje się spółdzielnia Ragati będąca integralną częścią kooperatywy Kibirigwi (Kibirigwi Farmers Cooperative Society). Jest to spółdzielnia z dużymi tradycjami, która od 1953 roku przetwarza wiśnie kawowe. Obecnie kooperatywa liczy 900 rolników, którzy uprawiają głównie odmiany Ruiru 11, SL34 i SL28.
Okres zbiorów przypada tu na miesiące od października do grudnia. Wiśnie zbierane są ręcznie do wiader a następnie dostarczane do stacji obróbki. Po przesortowaniu i oczyszczeniu trafiają do obróbki mokrej gdzie po zakończonej fermentacji są myte świeżą wodą z rzeki Ragati. Na specjalnie podniesionych stołach schną aż do uzyskania wilgotności około 11%.
Smak tej kawy jest bardzo dobrze złożony lecz by nie tworzyć zbyt wielkiego napięcia najlepiej określić ten profil słowami: cytryny, czarna porzeczka, jaśmin, czekolada.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.