CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Kyoto Kenia Kiambu Mchana filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 64,90 zł

Cena regularna:

64.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Kyoto

Kawa Speciality z nutami śliwki

Kawa Speciality z nutami grejpfruta

Kawa Speciality z nutami wanilii


data palenia
2024.09.24
palarnia
pochodzenie
region
Kiambu
uprawy
1800 - 2150 m n.p.m.
plantacja Mchana Estate
producent drobni rolnicy
odmiana Sl28, K7, Ruiru 11, Batian
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
śliwka
grapefruit
wanilia
whisky
ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kiambu Mchana 250g z Kenii wypalona w polskiej palarni Kyoto

Przed Wami bardzo wyjątkowe ziarno z rzadkiej w Kenii obróbki naturalnej. Ciężko słowami opisać fascynację tym profilem sensorycznym. Jest to bowiem połączenie tego smaku, który jest właściwy klasycznym, mytym kawom z Kenii z nieco zwariowanym profilem kaw z obróbki naturalnej. W smaku tej kawy z pewnością możecie szukać rejestrów owocowych takich jak śliwki oraz grapefruit oraz słodkiej wanilii i whisky.

Spółdzielnia Mchana położona jest w hrabstwie Kiambu w Kenii. Wiśnie kawy zbiera się na wysokości 1800–2150 metrów nad poziomem morza, a średnia temperatura waha się w granicach 13–25 stopni Celsjusza. Mchana zatrudnia 172 pracowników stałych i dorywczych, od 200 do 1200 dziennie, w zależności od pory roku. Największa ilość zbierana jest w szczycie sezonu żniwnego.

Wśród uprawianych tu odmian przeważa SL28 (74,1%), następnie szczepione odmiany Ruiru 11 (23,7%), K7 (1,7%) i Batian (0,05%). Oznacza to, że najczęściej pijesz odmianę SL28.

Pojawienie się tej kawy w ofercie jest rezultatem współpracy z Kilimajaro Specialty Coffee. Wybór odpowiednich ziaren w Kilimanjero rozpoczyna się od wizyty w spółdzielniach produkujących kawę. Ich pierwsza wizyta odbywa się podczas żniw a kolejna po przeprocesowaniu kawowych wiśni by mieć odpowiednią kontrolę nad wyborem surowca. Kawy oceniane są w cuppingach, których ilości ciężko zliczyć.

Próbki z partii, które zostaną wybrane przez Kilimanjaro zostają wysłane ze spółdzielni do siedziby firmy w Budapeszcie, gdzie trafiają na kolejny cupping do finalnego zaakceptowania. Jak widzicie zatem do oferty nie trafiają kawy przypadkowe tylko skrupulatnie wyselekcjonowane partie doskonałych ziaren.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300 ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/09
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa kwasowość
Waga 250g
Producent Kyoto
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Kyoto Kenia Kiambu Mchana filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium