Kyoto Kenia Kiambu Mchana filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.09.24
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kiambu
|
uprawy |
1800 - 2150 m n.p.m.
|
plantacja | Mchana Estate |
producent | drobni rolnicy |
odmiana | Sl28, K7, Ruiru 11, Batian |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
śliwka grapefruit wanilia whisky |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kiambu Mchana 250g z Kenii wypalona w polskiej palarni Kyoto
Przed Wami bardzo wyjątkowe ziarno z rzadkiej w Kenii obróbki naturalnej. Ciężko słowami opisać fascynację tym profilem sensorycznym. Jest to bowiem połączenie tego smaku, który jest właściwy klasycznym, mytym kawom z Kenii z nieco zwariowanym profilem kaw z obróbki naturalnej. W smaku tej kawy z pewnością możecie szukać rejestrów owocowych takich jak śliwki oraz grapefruit oraz słodkiej wanilii i whisky.
Spółdzielnia Mchana położona jest w hrabstwie Kiambu w Kenii. Wiśnie kawy zbiera się na wysokości 1800–2150 metrów nad poziomem morza, a średnia temperatura waha się w granicach 13–25 stopni Celsjusza. Mchana zatrudnia 172 pracowników stałych i dorywczych, od 200 do 1200 dziennie, w zależności od pory roku. Największa ilość zbierana jest w szczycie sezonu żniwnego.
Wśród uprawianych tu odmian przeważa SL28 (74,1%), następnie szczepione odmiany Ruiru 11 (23,7%), K7 (1,7%) i Batian (0,05%). Oznacza to, że najczęściej pijesz odmianę SL28.
Pojawienie się tej kawy w ofercie jest rezultatem współpracy z Kilimajaro Specialty Coffee. Wybór odpowiednich ziaren w Kilimanjero rozpoczyna się od wizyty w spółdzielniach produkujących kawę. Ich pierwsza wizyta odbywa się podczas żniw a kolejna po przeprocesowaniu kawowych wiśni by mieć odpowiednią kontrolę nad wyborem surowca. Kawy oceniane są w cuppingach, których ilości ciężko zliczyć.
Próbki z partii, które zostaną wybrane przez Kilimanjaro zostają wysłane ze spółdzielni do siedziby firmy w Budapeszcie, gdzie trafiają na kolejny cupping do finalnego zaakceptowania. Jak widzicie zatem do oferty nie trafiają kawy przypadkowe tylko skrupulatnie wyselekcjonowane partie doskonałych ziaren.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.