Kyoto DRIPPIN' ALL DAY EVERYDAY Kenya Kijani Kiboko filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Kyoto DRIPPIN' ALL DAY EVERYDAY Kenya Kijani Kiboko filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.30
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nyeri
|
plantacja |
małe gospodarstwa
|
uprawy |
1600-2000 m n.p.m.
|
odmiana | SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian, K7 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
czarna porzeczka
pomidor zbilansowana bardzo słodka |
ocena |
87 pkt SCA
|
Opis
KENYA KIJANI KIBOKO to kawa uprawiana na żyznych glebach wulkanicznych centralnej Kenii w regionie Kirinyaga. Jest to ziarno AA, czyli największe, mające rozmiar ekranu 17/18,5. Dodatek „Top” lub „Plus” odnosi się do profilu miseczki, który jest szczególnie delikatny i złożony
Nazwa tej kawy pochodzi od słów „Kijani” oznaczającyego zielony i „Kiboko” oznaczającego hipopotama. Składa się ze starannie wyselekcjonowanych partii odmian SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian i K7 uprawianych na bogatych wulkanicznych glebach Kirinyaga i Kiambu.
Jest to klasyczna, myta Kenia, z ostatnich zbiorów, w której z pewnością odnajdziecie żywą i cytrynową kwasowość, smak dzikich jagód, rabarbaru, suszone pomidory. Kawa jest aksamitna i krągła. Została oceniona w cuppingu na 87 pkt
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6g kawy / 100g wody
temperatura wody
90-93°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:45 - 3:15 min
Metoda:
- Użyj dobrej wody (Kryształ Żywiecki, lub filtrowanej, np. w dostępnym u nas Peak Water)
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Kyoto Kenya Kijani Kiboko
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Kyoto |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.