Kyoto DRIPPIN' ALL DAY EVERYDAY Burundi Kayanaza filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Kyoto DRIPPIN' ALL DAY EVERYDAY Burundi Kayanaza filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.30
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kayanza
|
plantacja |
małe gospodarstwa
|
uprawy |
1612 m n.p.m.
|
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Hacienda SONORA to jedna z najbardziej znanych farm w Kostaryce wśród producentów kaw specialty najlepszej jakości. Różnorodność odmian botanicznych oraz innowacyjność w obszarze eksperymentalnych metod obróbki kawy stawia to gospodarstwo w pierwszym szeregu najbardziej sprawdzonych dostawców dla palarni Kyoto.
Gospodarstwo jest prowadzone przez Alberto Guardia i znajduje się w rękach jego rodziny od ponad wieku. Posiada ponad 100 ha z czego uprawa kawowca zajmuje 80 ha a resztę stanowi rezerwat leśny. Farma jest znana jako przyjazne miejsce do uprawy drzewek kawowych naturalnej, wysokiej jakości specialty.
Te kawy są zawsze ciekawe i bardzo złożone w odbiorze sensorycznym. Palarnia Kyoto chętnie wraca do oferty kaw z tej farmy co roku, wybierając za każdym razem inną odmianę. Jest w czym wybierać, ponieważ uprawianych jest tu ponad dwadzieścia varietali.
Tym razem prezentujemy Wam kawę z obróbki naturalnej z odmiany Yellow Obata. Po zebraniu, wiśnie są suszone przez 12 dni na przewiewnych plandekach z następnie odpoczywają przez 3 dni w magazynie (przy 14% wilgotności) przed końcowym suszeniem w suszarce mechanicznej.
Gdy kawa osiągnie wilgotność 10,5%, odpoczywa przez 2 miesiące, po czym zostaje wyciągnięta z suchej łuski, a następnie przechodzi przez sortowanie według wagi, sita, gęstości i koloru.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6g kawy / 100g wody
temperatura wody
90-93°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:45 - 3:15 min
Metoda:
- Użyj dobrej wody (Kryształ Żywiecki, lub filtrowanej, np. w dostępnym u nas Peak Water)
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Kyoto Burundi Kayanaza
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Kyoto |
Pochodzenie ziaren | Burundi |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.