Kyoto Chocolater 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.15 |
palarnia
Kyoto Coffee |
pochodzenie
Brazylia |
region
-
|
uprawy
-
|
producent
-
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
-
|
proces
- |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie+ |
profil sensoryczny
orzech laskowy niska gorycz |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista Chocolater 250 g wypalona w polskiej palarni speciality Kyoto
Kawa ma zdecydowanie czekoladowy charakter. Odpowiedni wybór brazylijskich ziaren jednorodnej arabiki i zastosowanie odpowiedniego profilu ich palenia w efekcie dał kawę o średnim body (poczucie lepkości) i bardzo przyjemnym charakterze. Kremowy, czekoladowy smak jest też pełen słodyczy i zminimalizowanej goryczy. Kawa ta ma również dość umiarkowaną kwasowość i przyjemny, orzechowy posmak.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

154,89 zł
Cena regularna:
179,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

159,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!