Kyoto Burundi Karambo filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych

Kyoto Burundi Karambo filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 75,90 zł 75.90
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Kyoto Burundi Karambo filtr 250g

Kawa Speciality z nutami jagody

kawa speciality z nutami figi

Kawa Speciality z nutami czekolady

Charakterystyka

data palenia
2023.02.24
palarnia
pochodzenie
region
Muyinga
producent
Girukwishaka Etiennee
stacja obróbki
Karambo
uprawy
1500 - 1700 m n.p.m.
odmiana Red Bourbon
proces
natural anaerobic
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

jagody
figi
czekolada
śliwka
średnie body słodki finisz z rumem
ocena
brak danych

Opis

Palarnia Kyoto dość długo szukała odpowiednio „pokręconego” ziarna z Burundi aż w końcu los się do nich uśmiechnął. Przed nami kawa pochodząca z pięknych pagórkowatych terenów prowincji Muyinga, gdzie rosła na wysokościach 1500 – 1700 m. n.p.m. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjające rozwojowi odmiany Red Bourbon nadały jej masę karmelowej i czekoladowej słodyczy.

Kawa po zbiorach trafiła do stacji obróbki Karambo, gdzie pod czujnym okiem Girukwishaka Etiennee przeszła obróbkę naturalną oraz proces beztlenowej fermentacji.

Jak można się było spodziewać, jest bogato… eksperyment należy uznać za wyjątkowo udany. Do tego wprawna ręka, oko i ucho roastera Kyoto i mamy niezły klejnocik sensoryczny do kolekcji.

Jak zaparzyć tę kawę?

  • użyj dobrej wody (Kryształ Żywiecki, lub filtrowanej, np. w dostępnym u nas Peak Water)
  • teremperatura wody: 90-92°C
  • 6,5g kawy na każde 100 ml
  • zmiel odrobinę grubiej (28 klików na Comandante)
  • czas parzenia: 3 - 4 min

Polecane metody zaparzenia kawy Kyoto Burundi Karambo

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2023/03
Producent Kyoto
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Burundi
Obróbka anaerobic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Klienci interesowali się również tymi produktami
Promocje
IngenuiTea zaparzacz do herbaty z sitkiem
IngenuiTea zaparzacz do herbaty z sitkiem
159,90 zł 155,99 zł

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium