CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Koppi Salwador Los Pirineos filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 89,90 zł

Cena regularna:

89.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 44 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami czekolady

Kawa Speciality z nutami pomarańczy

Kawa Speciality z nutami śliwki


data palenia
2025.01.30
palarnia
Koppi
pochodzenie
Salwador
region
Usulutan
uprawy
1400 m n.p.m.
producent
Diego Baraona
stacja obróbki
Los Pirineos
odmiana
Pacamara
proces
black honey
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
czekolada
pomarańcza
śliwka
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Los Pirineos 250 g z Salwadoru wypalona w szwedzkiej palarni Koppi

Farma Los Pirineos, położona w departamencie Usulután w Salwadorze, jest prowadzona przez producenta kawy w piątym pokoleniu, Diego Baraona. Diego objął stery farmy w 2020 roku po śmierci ojca i obecnie pracuje nad kontynuowaniem tradycji i dziedzictwa nie tylko swojego ojca, legendarnego Gilberto, ale także ponad 130-letniego doświadczenia, historii i wiedzy, jaką jego rodzina ma w uprawie kawy.

Farma znajduje się 1400 metrów nad poziomem morza na zboczach samodzielnego wulkanu. To wyjątkowe położenie zapewnia mikroklimat, który nie ma sobie równych, z dniami pełnymi słońca i chłodnymi bryzami, tworząc środowisko idealne do produkcji, przetwarzania i suszenia kawy. Klimat ten jest szczególnie dobrze wykorzystywany w strefie suszenia farmy, gdzie podwyższone łoża suszące są umieszczone między dwoma szczytami, tworząc tunel aerodynamiczny, przez który stale przepływa bryza. Łoża są wystawione na działanie słońca przez dwanaście godzin dziennie, podczas gdy temperatura jest regulowana przez stały wiatr, tworząc idealne środowisko do produkcji kawy honey i natural.

W całym Los Pirineos produkuje się około 20 odmian kawy — w tym Rume Sudan, SL-28, Batian i Gesha — chociaż Pacamara i Bourbon to podstawowe gatunki kawy, stanowiące około 80% wolumenu farmy. Oprócz 20 odmian, które są uprawiane na farmie, Los Pirineos utrzymuje również własny ogród odmian kawy i szkółkę zawierającą około 70 różnych odmian kawy.
Ta praca z odmianami była pasją ojca Diego, Gilberto, i jest pasją, którą Diego zamierza kontynuować.
Chociaż jakość jest z pewnością ważna w Los Pirineos, Diego zwraca również szczególną uwagę na odpowiedzialność środowiskową i społeczną. Cała woda używana do produkcji i przetwarzania kawy pochodzi z zebranej deszczówki. Na farmie również hodowane są pszczoły, zarówno do produkcji miodu, jak i do utrzymania lokalnego ekosystemu.

Diego zatrudnia na farmie około 60 osób i dba o to, aby osoby zbierające kawę pracowały również nad innymi projektami na farmie przez cały rok, zapewniając spójną i zrównoważoną pracę. Cała kawa w Los Pirineos jest uprawiana w cieniu pod drzewami zasadzonymi przez ojca Diego, które zapewniają nie tylko wysokiej jakości warunki wzrostu kawy, ale także dodatkową przestrzeń siedliskową dla lokalnej fauny.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/30 0ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Malania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Koppi
Pochodzenie ziaren Salwador
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces black honey
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Koppi Salwador Los Pirineos filtr 250 g kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium