Koppi Red Clay 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.04.10
|
najlepsza przed |
2024.08.10
|
palarnia | |
pochodzenie |
Kostaryka
Brazylia |
proces | Kostaryka: honey Brazylia: natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada nugat karmel |
ocena w cuppingu |
nie podano
|
Kawa ziarnista speciality Red Clay 250g wypalona w szwedzkiej palarni Koppi
Red Clay to blend ziaren z Brazylii i Kostaryki, dający espresso o bardzo wyraźnym i bogatym smaku, z nutami czekolady, nugatu, karmelu i bardzo delikatną kwasowością, która dodaje kawie przyjemnej "zadziorności".
To jeden z najfajniejszych blendów do espresso, jakie znamy.
Kawa równie zachwycająco (a może szczególnie?) smakuje z dodatkiem mleka - flat whit, latte, czy cappuccino mają doskonały balans.
Ta wersja Red Clay to:
- 50% La Lia, Caturra Honey , Costa Rica
- 25% Primavera Natural, Brazil
- 25% Jaguara PB Natural, Brazil
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł