CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Koppi Peru Flor del Valle filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł 79.90
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Koppi

kawa speciality z nutami śliwki

Kawa Speciality z nutami figi

Kawa Speciality z nutami czekolady


data palenia
2024.04.10
najlepsza przed
2024.08.10
palarnia
pochodzenie
region
Lonya Grande, Amazonas
uprawy
1950 - 2000 m n.p.m.
producent
Ylder Herrera
odmiana Bourbon, Kostaryka 95
proces
typ palenia metody alternatywne / przelewowe
palenie
profil
sensoryczny

śliwka
figa
czekolada

ocena
-

Kawa ziarnista speciality Flor del Valle 250g z Peru wypalona w szwedzkiej palarni Koppi

Jako młody, 29-letni rolnik Ylder Herrera osiągnął ogromny sukces - nie tylko produkuje wyjątkową kawę, ale jest także Prezesem Spółdzielni Norcafe w Cajamarca. Oprócz obowiązków prezesa, Ylder aktywnie zachęca innych członków do uprawiania kawy speciality, dzieląc się całą wiedzą, którą zgromadził od swoich rodziców.
W ramach spółdzielczego programu mikrolotów stale próbuje wdrażać nowe techniki dla produkowanej kawy.

Ylder urodził się w dystrykcie Lonya Grande w departamencie Amazonas, w rodzinie zajmującej się produkcją wysokiej jakości kaw. Uczył się technik przetwarzania od dzieciństwa. Później wyjechał na studia do Wyższej Szkoły Kariery Biznesu Międzynarodowego, a następnie wrócił, aby poświęcić się pracy z drobnymi producentami w miejscu, w którym się urodził. Przy dużym wysiłku i poświęceniu wszystkich rodzin tworzących Norcafé, w 2016 roku udało im się wyeksportować swoje pierwsze partie kaw speciality do Stanów Zjednoczonych. Zachęcał innych rolników do sadzenia i uprawy kaw speciality oraz odmian eksperymentalnych.

Na własnej farmie „Flor Del Valle” uprawia absolutnie fantastyczne kawy. Wykorzystuje zarówno wiedzę zdobytą od rodziców, jak i wdraża nowe, kreatywne techniki obróbki swoich kaw i od wielu lat konsekwentnie produkuje kawy naprawdę wyjątkowe. Jego gospodarstwo Flor del Valle znajduje się w regionie Lonya Grande w Amazonii i zajmuje powierzchnię 2 hektarów. Na wysokości około 1900 m n.p.m. Ylder uprawia odmiany Costa Rica 95 i Caturra.

Kawa jest zbierana ręcznie, sortowana na farmie, rozcierana na miąższ i pozostawiana do fermentacji przez 10 godzin. Po fermentacji kawa jest przenoszona na stoły suszące w tunelu foliowym, gdzie jest ostrożnie obracana kilka razy dziennie przez około 30 dni. 
Całkowita produkcja jego gospodarstwa obejmuje około 35 worków rocznie.

Ta partia ma nuty śliwki, figi i słodkiej pysznej czekolady.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Koppi
Pochodzenie ziaren Peru
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Koppi Peru Flor del Valle filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium