Koppi Kostaryka La Lia omniroast 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.30 |
palarnia
Koppi |
pochodzenie
Kostaryka |
region
Santa Rosa de Leon Cortez, Tarrazu
|
uprawy
1700 - 2100 m n.p.m.
|
producent
Luis and Oscar Monge
|
stacja obróbki
La Lia
|
odmiana
Red Catuai
|
proces
white honey |
typ palenia
|
palenie
średnie |
profil sensoryczny
jabłka wanilia |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych La Lia 250 g z Kostaryki ze szwedzkiej palarni Koppi
La Lia to farma i mikro młyn w sercu Tarrazu, należąca do braci Luisa i Oscara Monge. Farma jest w posiadaniu rodziny od prawie 70 lat, ale dopiero w 2008 roku bracia przejęli produkcję i założyli własny mikro młyn nazwany na cześć ich matki Lia.
Farma jest podzielona na 7 działek, z których najwyższe części sięgają do 2100 metrów nad poziomem morza, gdzie owoce kawy dojrzewają bardzo powoli, co skutkuje wysokim stężeniem cukru. Na największych wysokościach uprawiają głównie Red Catuai, a nieco niżej Caturra. Rozszerzyli również swoją gamę odmian o Bourbon, Pacamara, Tipica, Yellow Tipica, SL28, Kenia i Geisha, aby wymienić tylko część. Roczna produkcja 60-hektarowej ziemi rolnej wynosi około 1000 worków zielonej kawy. Wszystkie kawy są rozdzielane według farmy, odmiany i daty zbioru.
Współpraca Koppi z Oscarem i Luisem trwa od 2012 roku. Bracia wykonują niesamowitą pracę, a ich kawy są niezmiennie pyszne. Odwiedzanie Luisa, Oscara i Lii każdego roku sprawia, że Charles i Anne czują się tam niemal jak rodzina i zawsze z wielką serdecznością są przyjmowani do Tarrazu. Możliwość pracy z ludźmi takimi jak Luis i Oscar znaczy dla nich wiele i są bardzo szczęśliwi, że mogą dzielić się z nami ich kawą ze rok po roku.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40 g naparu z 19 g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8 g kawy
100 g wody
temperatura:
94°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!