CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Koppi Kostaryka La Lia omniroast 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł

Cena regularna:

79.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami nugatu

kawa speciality z nutami jabłek

Kawa Speciality z nutami wanilii


data palenia
2025.01.30
palarnia
Koppi
pochodzenie
Kostaryka
region
Santa Rosa de Leon Cortez, Tarrazu
uprawy
1700 - 2100 m n.p.m.
producent
Luis and Oscar Monge
stacja obróbki
La Lia
odmiana
Red Catuai
proces
white honey
typ palenia
palenie
średnie
profil sensoryczny
nugat
jabłka
wanilia
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych La Lia 250 g z Kostaryki ze szwedzkiej palarni Koppi

La Lia to farma i mikro młyn w sercu Tarrazu, należąca do braci Luisa i Oscara Monge. Farma jest w posiadaniu rodziny od prawie 70 lat, ale dopiero w 2008 roku bracia przejęli produkcję i założyli własny mikro młyn nazwany na cześć ich matki Lia.

Farma jest podzielona na 7 działek, z których najwyższe części sięgają do 2100 metrów nad poziomem morza, gdzie owoce kawy dojrzewają bardzo powoli, co skutkuje wysokim stężeniem cukru. Na największych wysokościach uprawiają głównie Red Catuai, a nieco niżej Caturra. Rozszerzyli również swoją gamę odmian o Bourbon, Pacamara, Tipica, Yellow Tipica, SL28, Kenia i Geisha, aby wymienić tylko część. Roczna produkcja 60-hektarowej ziemi rolnej wynosi około 1000 worków zielonej kawy. Wszystkie kawy są rozdzielane według farmy, odmiany i daty zbioru.

Współpraca Koppi z Oscarem i Luisem trwa od 2012 roku. Bracia wykonują niesamowitą pracę, a ich kawy są niezmiennie pyszne. Odwiedzanie Luisa, Oscara i Lii każdego roku sprawia, że Charles i Anne czują się tam niemal jak rodzina i zawsze z wielką serdecznością są przyjmowani do Tarrazu. Możliwość pracy z ludźmi takimi jak Luis i Oscar znaczy dla nich wiele i są bardzo szczęśliwi, że mogą dzielić się z nami ich kawą ze rok po roku.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40 g naparu z 19 g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
94°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Koppi
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces pulped natural / honey
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Koppi Kostaryka La Lia omniroast 250 g kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium