CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Koppi Kolumbia Finca La Fuente "Pink Bourbon" filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 88,90 zł 88.90
ilość szt.
Zyskujesz 44 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Koppi

kawa speciality z nutami owoców tropikalnych

Kawa Speciality z nutami jagód

Kawa Speciality z nutami owoców


data palenia
2024.04.10
najlepsza przed
2024.08.10
palarnia
pochodzenie
region
Tarqui, Huila
uprawy
1825 - 2000 m n.p.m.
producent
Yobani Ramos i Yaved Guarnizo
odmiana Pink Bourbon
proces
typ palenia metody alternatywne / przelewowe
palenie
profil
sensoryczny

owoce tropikalne
jagody
owoce

ocena
-

Kawa ziarnista speciality Finca La Fuente 250g z Kolumbii wypalona w szwedzkiej palarni Koppi

Yobani Ramos i jej mąż Yaved są właścicielami małej farmy o nazwie Finca La Fuente w regionie Tarqui w środkowej części Huila. Gospodarstwo położone jest na końcu drogi na wysokości 1825 m n.p.m. i rozciąga się aż do 2000 metrów nad poziomem morza. Razem mają około 6 hektarów ziemi obsadzonej Caturrą, Kolumbią i różowym Bourbonem. Zarówno Yobani, jak i Yaved skupiają się na utrzymaniu stale wysokiej jakości. Odkąd Koppi zaczęło z nimi współpracować, dokonali dużych inwestycji i ulepszeń w gospodarstwie i w beneficio, które zostało odnowione kilka lat temu i wyposażone w nowe, wyłożone kafelkami zbiorniki i naczynia, łatwe do czyszczenia. Zainwestowali także w nowe łoża suszące pokryte siatkami cieniującymi, które spowalniają proces suszenia.

Yobani i Yaved uprawiają kawę zgodnie z praktykami organicznymi i biodynamicznymi, dbając o rośliny i dziką przyrodę w gospodarstwie. Yaved interesuje się badaniami biodynamicznymi i produkuje trzy różne komposty/herbaty kompostowe.

Ze względu na duże wzniesienie, niższa średnia temperatura umożliwia powolne dojrzewanie, które powoduje powstawanie dużej ilości cukrów i złożonych smaków w wiśniach kawy. Wiśnie przepełnione są smakiem papai, liczi i melona. Yobani i Yaved nieustannie starają się być lepsi w tym, co robią i produkują jedne z najlepszych kaw w regionie.
Odkąd zaczęli razem pracować, Anne z Koppi odwiedzała ich dwa razy w roku. Mają nie tylko jedną z najpiękniejszych farm na świecie, ale są także jednymi z najbardziej hojnych i skromnych ludzi na świecie. Spędzanie z nimi czasu na farmie jest zawsze główną atrakcją.

To naprawdę wyjątkowa kawa prezentująca to, co najlepsze w Kolumbii. Jesteśmy podekscytowani, że możemy się tym z Tobą podzielić. 

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Koppi
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Koppi Kolumbia Finca La Fuente "Pink Bourbon" filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium