CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Koppi Kolumbia Aponte filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł 79.90
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Koppi
 

kawa speciality z nutami jabłka

Kawa speciality z nutami klementynki


data palenia
2024.04.10
najlepsza przed
2024.08.10
palarnia
pochodzenie
region
Nariño
uprawy
2150 m n.p.m.
producent
wspólnota Aponte
odmiana Caturra
proces
typ palenia metody alternatywne / przelewowe
palenie
profil
sensoryczny

jabłko
klementynka
ostra

ocena
-

Kawa ziarnista speciality Aponte 250g z Kolumbii wypalona w szwedzkiej palarni Koppi

Społeczność Inga w Aponte składa się z potomków starożytnych, przedhiszpańskich Inków. W okresie podbojów przebywali w izolacji wysoko w górach, które stały się ich naturalnym schronieniem. Społeczność ta nawiązała znaczący kontakt z resztą Kolumbii dopiero w drugiej połowie XIX wieku.
Niestety, w latach 90. kontakty miały głównie charakter przestępczy, a schronisko Ingi stało się miejscem okrucieństwa. Przez lata plemię było przymusowo zaangażowane w produkcję maku i heroiny pod wpływem grup partyzanckich, handlarzy narkotyków i organizacji paramilitarnych. W niegdyś spokojnych górach roiło się od nielegalnych plantacji i przemocy, w której Ingowie byli uwięzieni jeszcze piętnaście lat temu.

W ostatniej dekadzie góry stały się bezpieczną strefą dla plemienia Inga, a nielegalne uprawy zostały wykorzenione, aby ustąpić miejsca nowej kulturze: kawie! Odmiana Caturra została zasadzona na małych gospodarstwach rolnych w Resguardo Inga Aponte, średnio na wysokości 2150 metrów nad poziomem morza. To wzniesienie w połączeniu z wulkanem Galeras stale wyrzucającym popiół bogaty w składniki odżywcze sprawia, że kawa jest wyjątkowo złożona i słodka.
Producenci przetwarzają kawę na własnych posesjach, susząc kawę w ułożonych w stos suszarniach słonecznych. Proces ten zmniejsza ilość wody zużywanej do mycia kawy i uzupełnia naturalną złożoność kaw z tego regionu.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Koppi
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces red honey
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Koppi Kolumbia Aponte filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium