Koppi Ethiopia Dhilgee Chelbesa ORGANIC filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Koppi Etiopia Dhilgee Chelbesa ORGANIC filtr 250g
data palenia |
2023.11.01
|
najlepsza przed |
2024.03.01
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Worka
|
uprawy |
1925 - 2110 m n.p.m.
|
producent |
330 drobnych rolników
|
odmiana | Heirloom |
proces |
-
|
typ palenia | |
palenie | |
charakter |
cudownie aromatyczna
|
profil sensoryczny |
|
ocena |
-
|
Chelbesa znajduje się na wysokości 2100 metrów nad poziomem morza, bliżej miasta Worka w Gedeb. Chelbesa to największy obszar upraw w Gedeb, o łącznej powierzchni 1240 hektarów plantacji kawy. Ta konkretna stacja kupuje wiśnie od około 170 rolników z okolicy. Ich gospodarstwa zajmują średnio od 0,5 do 2 hektarów i znajdują się na wysokości od 1925 do 2110 m n.p.m. Lokalizacja tej myjni jest blisko gospodarstw, co oznacza, że żaden rolnik nie musi transportować wiśni dłużej niż 40 minut przed dotarciem do stacji. Zarządcą stacji jest Girum Assefa.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/11 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Koppi |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.