Koppi Ethiopia Bombe Diima NATURAL filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Koppi Etiopia Bombe Diima NATURAL filtr 250g
data palenia |
2023.11.01
|
najlepsza przed |
2024.03.01
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Las Harena, Sidamo
|
producent |
750 drobnych rolników
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
-
|
Kolejna znakomita kawa z Etiopii wypalona w kultowej szwedzkiej palarni Koppi.
Słodka jak owocowy dżem, ale też zachowuje typową dla etiopskich ziaren łagodność i lekkość. Wypalona dość jasno, w typowy dla Skandynawii sposób.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/11 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Koppi |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.