Koppi Costa Rica Santa Rosa 1900 Red Catuai Cherry Reposado filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Koppi Costa Rica Santa Rosa 1900
Szczegóły
Palarnia | Szwecja |
Pochodzenie | Kostaryka |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | przelew |
Stopień palenia | jasny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Reposado - wisienki przez 48 godzin są zamknięte w beczkach, następny etap to "white honey" |
Region | Tarrazu |
Odmiana | Red Catuai |
Wysokość upraw | 1900 - 2000 m n.p.m. |
Producent | Macho i Herberth Naranjo |
Waga | 250g |
Profil kawy | maliny granat karmel |
Data palenia: | 2021/12/21 |
Opis kawy Koppi Costa Rica Santa Rosa 1900
Ziarna odmiany Red Catuai zostały przetworzone metodą „reposado” - owoce kawy są umieszczane w dużych plastikowych beczkach przez 48 godzin, następnie są poddawane obróbce white honey. To pozostawia nam kawę, która smakuje absolutnie niesamowicie. Napakowana jest nutami wiśni, pomarańczy, malin i mlecznej czekolady, a jednocześnie ma bardzo "elegancki" smak.
Obróbka White Honey pozostawia bardzo mało miąższu po etapie mechanicznego usuwania (zmywania) skórki wraz z częścią miąższu. Ziarna poddawane są krótkotrwałemu procesowi kontrolowanej fermentacji a następnie pozostawiane do wyschnięcia na powietrzu w zacienionych warunkach.
W 2007 roku Efrain „Macho” Naranjo kupił swój pierwszy kawałek ziemi na zboczach górskich Santa Rosa de Leon Cortes w Tarrazu w Kostaryce. Przez pierwsze lata pracował od 18 do 20 godzin dziennie przekonany, że może stworzyć coś magicznego na swojej ziemi. Po kilku ciężkich latach udało mu się kupić więcej ziemi i teraz jego gospodarstwo Santa Rosa 1900 ma 28 hektarów obsadzonych wszelkiego rodzaju odmianami kawy. Gospodarstwo prowadzi wraz z dwoma synami – Herbertem i Kevinem.
Mikro młyn znajduje się na wysokości 1900 metrów nad poziomem morza, a teren rozciąga się do 2000 metrów, co czyni go jednym z najbardziej wzniesionych w Kostaryce.
Macho uprawia głównie na farmie Caturra, Villa Sarchi i Red Catuai, ale ma też mniejsze działki, na których uprawia alternatywne odmiany, takie jak SL28, Tipica, Moka, Geisha, żeby wymienić tylko kilka. Kawowce rosną na stromych zboczach z dużą ilością naturalnej, zacienionej roślinności. Aby zapewnić więcej cienia, posadzono drzewa awokado, cytrusowe i bananowe, a owoce z nich dają dodatkowy dochód przez cały rok.
Wiśnie są starannie ręcznie zbierane, a następnie sortowane na stanowisku mycia przed przetwarzaniem. Kawa jest podzielona na partie dzienne. Oznacza to, że każdą partię można prześledzić wstecz, kiedy została wybrana i oczywiście, jak duża była partia.
Kawy są przetwarzane na różne sposoby w zależności od odmiany i wielkości partii. Po przetworzeniu kawa jest suszona na podwyższonych łożach. Proces suszenia jest powolny dzięki dość chłodnej i ciągle zmieniającej się pogodzie w przełęczach górskich Tarrazu i średnio kawa suszona jest przez 16-18 dni.
Kawa jest sortowana kilka razy. Ostatnie sortowanie przeprowadza „Oliver”, czyli maszyna, która wrzuca ziarna do różnych lejków w zależności od wagi/gęstości. Macho jest bardzo ostrożny na wszystkich etapach produkcji. Wie, że dbałość o szczegóły ma znaczenie, jeśli chodzi o produkcję kawy najwyższej jakości, a jego mikro młyn jest przez cały czas utrzymywany w drobiazgowej czystości.
Polecane metody zaparzenia kawy Koppi Costa Rica Santa Rosa 1900
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2021/12 |
Producent | Koppi |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Region | Tarrazu Valley |
Odmiana botaniczna | Red Catuai |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |