Koppi Costa Rica Santa Rosa 1900 Red Catuai Cherry Reposado filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

Koppi Costa Rica Santa Rosa 1900 Red Catuai Cherry Reposado filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 59,92 zł 74,90 zł 59.92
ilość szt.
Zyskujesz 59 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Koppi Costa Rica Santa Rosa 1900

Kawa speciality z nutami malin

Kawa speciality z nutami granatu

Kawa speciality z nutami karmelu

Szczegóły

Palarnia Szwecja
Pochodzenie Kostaryka
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia przelew
Stopień palenia jasny
Skład kawy Arabika 100%
Proces Reposado - 
wisienki przez 48 godzin są zamknięte w beczkach, następny etap to "white honey"
Region Tarrazu
Odmiana Red Catuai
Wysokość upraw 1900 - 2000 m n.p.m.
Producent Macho i Herberth Naranjo
Waga 250g
Profil kawy maliny
granat
karmel
Data palenia: 2021/12/21

Opis kawy Koppi Costa Rica Santa Rosa 1900

Ziarna odmiany Red Catuai zostały przetworzone metodą „reposado” - owoce kawy są umieszczane w dużych plastikowych beczkach przez 48 godzin, następnie są poddawane obróbce white honey. To pozostawia nam kawę, która smakuje absolutnie niesamowicie. Napakowana jest nutami wiśni, pomarańczy, malin i mlecznej czekolady, a jednocześnie ma bardzo "elegancki" smak.

Obróbka White Honey pozostawia bardzo mało miąższu po etapie mechanicznego usuwania (zmywania) skórki wraz z częścią miąższu. Ziarna poddawane są krótkotrwałemu procesowi kontrolowanej fermentacji a następnie pozostawiane do wyschnięcia na powietrzu w zacienionych warunkach.

W 2007 roku Efrain „Macho” Naranjo kupił swój pierwszy kawałek ziemi na zboczach górskich Santa Rosa de Leon Cortes w Tarrazu w Kostaryce. Przez pierwsze lata pracował od 18 do 20 godzin dziennie przekonany, że może stworzyć coś magicznego na swojej ziemi. Po kilku ciężkich latach udało mu się kupić więcej ziemi i teraz jego gospodarstwo Santa Rosa 1900 ma 28 hektarów obsadzonych wszelkiego rodzaju odmianami kawy. Gospodarstwo prowadzi wraz z dwoma synami – Herbertem i Kevinem.

Mikro młyn znajduje się na wysokości 1900 metrów nad poziomem morza, a teren rozciąga się do 2000 metrów, co czyni go jednym z najbardziej wzniesionych w Kostaryce.

Macho uprawia głównie na farmie Caturra, Villa Sarchi i Red Catuai, ale ma też mniejsze działki, na których uprawia alternatywne odmiany, takie jak SL28, Tipica, Moka, Geisha, żeby wymienić tylko kilka. Kawowce rosną na stromych zboczach z dużą ilością naturalnej, zacienionej roślinności. Aby zapewnić więcej cienia, posadzono drzewa awokado, cytrusowe i bananowe, a owoce z nich dają dodatkowy dochód przez cały rok.

Wiśnie są starannie ręcznie zbierane, a następnie sortowane na stanowisku mycia przed przetwarzaniem. Kawa jest podzielona na partie dzienne. Oznacza to, że każdą partię można prześledzić wstecz, kiedy została wybrana i oczywiście, jak duża była partia.

Kawy są przetwarzane na różne sposoby w zależności od odmiany i wielkości partii. Po przetworzeniu kawa jest suszona na podwyższonych łożach. Proces suszenia jest powolny dzięki dość chłodnej i ciągle zmieniającej się pogodzie w przełęczach górskich Tarrazu i średnio kawa suszona jest przez 16-18 dni.

Kawa jest sortowana kilka razy. Ostatnie sortowanie przeprowadza „Oliver”, czyli maszyna, która wrzuca ziarna do różnych lejków w zależności od wagi/gęstości. Macho jest bardzo ostrożny na wszystkich etapach produkcji. Wie, że dbałość o szczegóły ma znaczenie, jeśli chodzi o produkcję kawy najwyższej jakości, a jego mikro młyn jest przez cały czas utrzymywany w drobiazgowej czystości.

 

Polecane metody zaparzenia kawy Koppi Costa Rica Santa Rosa 1900

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2021/12
Producent Koppi
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Region Tarrazu Valley
Odmiana botaniczna Red Catuai
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Hario Skerton zamienny pojemnik na zmieloną kawę
Hario Skerton zamienny pojemnik na zmieloną kawę
54,90 zł 49,90 zł
szt.
AeroPress Coffee Maker Zaparzacz do kawy
AeroPress Coffee Maker Zaparzacz do kawy
154,90 zł 99,90 zł
szt.
Hario Cafe Press Olive Wood 300 ml French Press
Hario Cafe Press Olive Wood 300 ml French Press
428,90 zł 366,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium