Koppi Costa Rica Santa Rosa 1900 "Red Catuai Cherry Reposado" filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Koppi Kostaryka Santa Rosa 1900 "Red Catuai Cherry Reposado" filtr 250g
data palenia |
2023.11.01
|
najlepsza przed |
2024.03.01
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Santa Rosa de Leon Cortes, Tarrazu
|
uprawy |
1900 - 2000 m n.p.m.
|
producent |
Macho i Herberth Naranjo
|
odmiana | Red Catuai |
proces |
reposado
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
-
|
Kawa niezwykła i niecodzienna. Tak intensywny, elegancki i jednocześnie złożony smak to efekt rzadko stosowanej, pracochłonnej obróbki ziaren wybitnej jakości.
To Red Catuai jest przetwarzane jako „reposado” – wiśnie kawy odpoczywają w dużych plastikowych beczkach przez 48 godzin, zanim zostaną przetworzone metodą white honey.
W ten sposób otrzymujemy kawę o smaku absolutnie niesamowitym. Filiżanka jest wypełniona nutami wiśni, pomarańczy, malin i mlecznej czekolady, a jednocześnie niezwykle eleganckia.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/11 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Koppi |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.