Koppi Costa Rica La Lila Geisha black honey filtr 250g kawa ziarnista Speciality





Opis
Koppi Costa Rica La Lila Geisha black honey filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.23
|
najlepsza przed |
2023.09.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Santa Rosa de Leon Cortez, Tarrazu
|
producent |
Luis i Oscar Monge
|
farma |
Piesan
|
uprawy |
1900 - 2100 m n.p.m.
|
proces |
anaerobic black honey
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
kwiatowa
soczysta nuty dżemu jagodowego |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
La Lia to farma i mikromłyn w sercu Tarrazu, których właścicielami są bracia Luis i Oscar Monge. Gospodarstwo jest w rodzinie od prawie 70 lat, ale dopiero w 2008 roku bracia przejęli produkcję i założyli własny mikromłyn, nazwany na cześć ich matki Lii.
Gospodarstwo jest podzielone na 7 działek, z których najwyższe partie sięgają do 2100 m n.p.m., gdzie owoce kawy dojrzewają bardzo wolno, co skutkuje wysokim stężeniem cukru. Rosną tam głównie Red Catuai, na najwyższych wysokościach, i nieco niżej Caturra. Bracia rozszerzyli z czasem swoją gamę odmian o Bourbon, Pacamara, Tipica, Yellow Tipica, SL28, Kenia i Geisha, żeby wymienić tylko kilka. Roczna produkcja 60-hektarowej ziemi uprawnej to około 1000 worków zielonej kawy. Wszystkie kawy są podzielone według gospodarstwa, odmiany i daty zbioru. 60 zbieraczy zostało przeszkolonych, aby zbierać ręcznie tylko doskonale dojrzałe wiśnie, a także sortować je od razu po zbiorze. To ciężka praca, ale bardzo ważna, aby móc wyprodukować pyszną kawę.
Charles i Anne, właściciele palarni Kopii, współpracują z Oscarem i Luisem od 2012 roku. Anne i Charles jednogłośnie potwierdzają - bracia wykonują niesamowitą robotę, a ich kawy niezmiennie smakują po prostu niesamowicie. Coroczne odwiedzanie Luisa, Oscara i Lii sprawiło, że zaprzyjaźnili, a ich relacja stała się niemal rodzinna. "Możliwość pracy z ludźmi takimi jak Luis i Oscar wiele dla nas znaczy i cieszymy się, że rok po roku możemy dzielić się z wami ich kawą." mówi Charles.
Ta niesamowita kawa została wyprodukowana tylko w bardzo ograniczonej ilości - trzech 69-kilogramowych worków. Jej odmiana to Geisha, która jest powszechnie znana ze swojej elegancji, kwiatowości, żywej i delikatnej kwasowości oraz długotrwałego finiszu. Po usunięciu skórki kawa trafia na stoły do suszenia bez płukania, przez co nabiera ciemnego koloru, stąd nazwa „Black Honey”. Jest to bardzo ryzykowny proces, w którym wiele rzeczy może pójść nie tak, dlatego Luis eksperymentuje tylko z małymi ilościami. Cieszymy się, że możemy podzielić się z Wami tą wyjątkową kawą.
Polecane metody zaparzenia kawy Koppi Costa Rica La Lila
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | Koppi |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.