Kinto Slow Coffee Style Speciality Dripper ceramiczny SCS2





Opis
Kinto Slow Coffee Style Speciality Dripper ceramiczny SCS2
Doskonale sprawdzi się ze bazą Kinto Slow Coffee Style (pasują do niej drippery na 2 i 4 filiżanki).
Drippera możesz oczywiście używać bez bazy ustawiając go np na kubku lub serwerze, lub z inną, dowolną podstawą - jego stożkowy kształt pasuje do większości podobnych rozwiązań.
Design
Seria Kinto Slow Coffee Style powstała by dać miłośnikom kawy radość powolnego spędzania czasu przy filiżance kawy przygotowanej bez pośpiechu, z użyciem metody przelewowej (pour over).
Spokojne formy i barwy, ciepłe tekstury pomagają czerpać przyjemność podczas korzystania z produktów z serii Kinto Slow Coffee Style.
Używając produktów marki Kinto trudno nie zauważyć, jak dobrze zostały zaprojektowane i wykonane. Typowe dla Japonii połączenie pięknego kształtu, użycie wysokiej jakości materiałów i doskonałe wykonanie dają nam, użytkownikom, niekłamaną przyjemność korzystania z tych produktów. Miło jest na nie patrzeć, i równie miło ich używać. Dodają piękna i znaczenia pojedynczym czynnościom, które związane są z ideą "slow coffee", i w ogóle "slow life".
Funkcjonalność
Ceramiczny dripper ma bogatą strukturę. Używany z dedykowanymi filtrami Kinto Slow Coffee Style daje zaskakujące rezultaty - kawa zaparzona z jego pomocą odkrywa przed nami bardzo intensywny i złożony aromat, a jej smak jest pełen niuansów.
Rekomendowana jest średnia grubość mielenia, jak do większości metod przelewowych.
W tym dripperze możesz przygotować kawę do jednej lub dwóch filiżanek (od 150 do 300 ml)
Do drippera pasują filtry Kinto SCS 2 filiżanki lub inne dowolne kompatybilne z rozmiarem V60-01.
Dripper ceramiczny może być myty w zmywarce.
Jak przygotować kawę w dripperze Kinto Slow Coffee Style
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr oraz serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 7g kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Kinto |
Kolor | szary |
Materiał | ceramika |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.