Kinto Slow Coffee Style Speciality Dripper ceramiczny SCS 2 cup
Cena regularna:
towar niedostępny
Dripper ceramiczny do zaparzania kawy Kinto Slow Coffee Style Speciality 2 Cup
Driper Kinto Slow Coffee Style Speciality pozwala zaparzyć doskonale smakującą kawę łatwo i szybko. Czysty smak kawy uzyskasz dodając do filtra średnio-grubo zmieloną kawę i zalewając ją powoli gorącą wodą. Pamiętaj żeby przed wsypaniem kawy zwilżyć wcześniej papierowy filtr.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - im lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Dripper doskonale sprawdzi się z bazą Kinto Slow Coffee Style (pasują do niej drippery na 2 i 4 filiżanki).
Drippera możesz oczywiście używać bez bazy ustawiając go np na kubku lub serwerze, lub z inną, dowolną podstawą - jego stożkowy kształt pasuje do większości podobnych rozwiązań.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
na ile kawy
1-2 filiżanki |
materiał
ceramika |
kolor
ciemny szary
|
kompatybilne filtry
|
Seria Kinto Slow Coffee Style powstała by dać miłośnikom kawy radość powolnego spędzania czasu przy filiżance kawy przygotowanej bez pośpiechu, z użyciem metody przelewowej (pour over).
Spokojne formy i barwy, ciepłe tekstury pomagają czerpać przyjemność podczas korzystania z produktów z serii Kinto Slow Coffee Style.
Używając produktów marki Kinto trudno nie zauważyć, jak dobrze zostały zaprojektowane i wykonane. Typowe dla Japonii połączenie pięknego kształtu, użycie wysokiej jakości materiałów i doskonałe wykonanie dają nam, użytkownikom, niekłamaną przyjemność korzystania z tych produktów. Miło jest na nie patrzeć, i równie miło ich używać. Dodają piękna i znaczenia pojedynczym czynnościom, które związane są z ideą "slow coffee", i w ogóle "slow life".
Ceramiczny dripper ma bogatą strukturę. Używany z dedykowanymi filtrami Kinto Slow Coffee Style daje zaskakujące rezultaty - kawa zaparzona z jego pomocą odkrywa przed nami bardzo intensywny i złożony aromat, a jej smak jest pełen niuansów.
Rekomendowana jest średnia grubość mielenia, jak do większości metod przelewowych.
W tym dripperze możesz przygotować kawę do jednej lub maksymalnie do czterech filiżanek.
Do drippera pasują filtry Kinto SCS2 lub inny, kompatybilny z rozmiarem V60-01.
Dripper ceramiczny może być myty w zmywarce.
Jaką kawę wybrać do drippera?
- polecamy jasno palone ziarna
- skorzystaj z naszych podpowiedzi - kawy do dripperów i metod przelewowych opatrzone są stosowną metką; znajdziesz je tutaj
- kawy te są palone w sposób, który najpełniej odda bogactwo ich aromatu i smaku
Jak przygotować kawę w dripperze?
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr oraz serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.