Kinto Slow Coffee Style Set dripper + serwer + podstawa SCS2





Opis
Kinto Slow Coffee Style Set Black SCS2 - dripper, serwer i podstawa do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 1-2 filiżanek kawy.
Zestaw Kinto SCS pozwala zaparzyć doskonale smakującą kawę łatwo i szybko. Czysty smak kawy uzyskasz poprzez zwilżenie filtra papierowego, dodając do filtra średnio-grubo zmieloną i powoli wylewając gorącą wodę na kawę.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - in lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej podkreśli smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala cieszyć się doskonałą filiżanką każdego ranka.
Do drippera pasują filtry Kinto SCS 2 cup lub inne kompatybilne z rozmiarem V60-01.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
Seria Kinto Slow Coffee Style Speciality jest inspirowana pasją rzemieślników. Projektanci starali się odzwierciedlić w tej serii ducha japońskiego rzemiosła i podejścia do wytwarzania przedmiotów ręcznie, z odpowiednio dobranych materiałów. Te unikalne produkty zapewniające komfort i przyjemność używania są wynikiem poszukiwań i użycia najlepszych materiałów. To bardzo starannie przemyślany projekt i doskonale wykończone akcesoria.
Używając produktów marki Kinto trudno nie zauważyć, jak dobrze zostały zaprojektowane i wykonane. Typowe dla Japonii połączenie pięknego kształtu, użycie wysokiej jakości materiałów i doskonałe wykonanie dają nam, użytkownikom, niekłamaną przyjemność korzystania z tych produktów. Miło jest na nie patrzeć, i równie miło ich używać. Dodają piękna i znaczenia pojedynczym czynnościom, które związane są z ideą "slow coffee", i w ogóle "slow life".
W skład zestawu wchodzą
- stand
- porcelanowy dripper
- zestaw filtrów (20 sztuk)
- podstawka pod filtr
- serwer 600 ml
Ten zestaw jest idealny do przygotowania od 1 do 2 filiżanek kawy (150 do 300 ml)
Design
Stacja wykonana jest techniką odlewu, przez co intryguje surowym wyglądem. Regulowana wysokość pozwala zastosować różne wielkości serwerów. Uchwyt do drippera wygląda na pierwszy rzut oka całkiem prosto, jednak jego wewnętrzna część jest specjalnie wyprofilowana aby dripper był stabilnie trzymany.
Ceramiczny dripper ma bogatą teksturę. Używany z dedykowanymi filtrami Kinto Slow Coffee Style daje zaskakujące rezultaty - kawa zaparzona z jego pomocą odkrywa przed nami bardzo intensywny i złożony aromat, a jej smak jest pełen niuansów.
Rekomendowana jest średnia grubość mielenia, jak do większości metod przelewowych.
Znacznik na serwerze SCS 2 filiżanki (kropka) pokazuje poziom dwóch filiżanek kawy.
Stacja nie nadaje się do mycia w zmywarce. Aby zapobiec powstawaniu nalotu należy umyć ją od razu po użyciu i wytrzeć dokładnie. Producent zaleca również przechowywanie stacji w pewnej odległości od innych metalowych przedmiotów.
Dripper porcelanowy może być myty w zmywarce.
Serwer i pojemnik na filtr mogą być używane w kuchence mikrofalowej i myte w zmywarce.
Maksymalna dopuszczalna temperatura: 120°C
Wymiary modelu Kinto SCS 2 filiżanki
- [stand] szerokość 125 x głębokość 130 x wysokość 210 mm
- [filtr] szerokość 100 x głębokość 105 mm
- [dripper] φ100 x wysokość 70 mm
- [serwer] φ75 x wysokość 80 x szerokość 125 mm / 300 ml
- [uchwyt] φ80 x wysokość 60 mm
Jak przygotować kawę w dripperze?
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr oraz serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Kinto |
Kolor | czarny |
Materiał | szkło i stal nierdzewna |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.