Kinto Slow Coffee Style Set SCS2 zestaw z dripperem plastikowym 300 ml





Opis
Kinto Slow Coffee Style Set dripper plastikowy ze szklaną karafką do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 1-2 filiżanek kawy.
Poręczny, pięknie prezentujący się zestaw do przygotowania kawy metodą przelewową.
Czysty smak kawy uzyskasz poprzez zwilżenie filtra papierowego, dodając do filtra średnio-grubo zmieloną i powoli wylewając gorącą wodę na kawę.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - in lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej podkreśli smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala cieszyć się doskonałą filiżanką każdego ranka.
Do drippera pasują filtry Kinto 2 cup lub inne kompatybilne z rozmiarem V60-01.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
Design
Plastikowy dripper w zestawie ze szklaną karafką oraz pojemnikiem na odstawienie dripper po zaparzeniu kawy. Może też służyć jako miarka do ziaren kawy.
Dla Twojej wygodny na pojemniku naniesione są znaczniki 10 i 20g.
Seria Kinto Slow Coffee Style powstała by dać miłośnikom kawy radość powolnego spędzania czasu przy filiżance kawy przygotowanej bez pośpiechu, z użyciem metody przelewowej (pour over).
Spokojne formy i barwy, ciepłe tekstury pomagają czerpać przyjemność podczas korzystania z produktów z serii Kinto Slow Coffee Style.
Używając produktów marki Kinto trudno nie zauważyć, jak dobrze zostały zaprojektowane i wykonane. Typowe dla Japonii połączenie pięknego kształtu, użycie wysokiej jakości materiałów i doskonałe wykonanie dają nam, użytkownikom, niekłamaną przyjemność korzystania z tych produktów. Miło jest na nie patrzeć, i równie miło ich używać. Dodają piękna i znaczenia pojedynczym czynnościom, które związane są z ideą "slow coffee", i w ogóle "slow life".
W skład zestawu wchodzą
- karafka 300 ml
- dripper plastikowy
- zestaw papierowych filtrów, 20 sztuk, kupisz je w CoffeeLove
- holder z miarką
W zestawie przygotujesz od jednej do dwóch filiżanek kawy.
Karafka wykonana jest z żaroodpornego szkła. Znacznik (kropka) pokazuje poziom dwóch filiżanek.
W dripperze umieszczamy papierowy filtr odpowiedniego rozmiaru (Kinto SCS 2 lub inny kompatybilny z rozmiarem V60-01). Filtry dostępne w naszym sklepie.
Używany z dedykowanymi filtrami Kinto Slow Coffee Style daje zaskakujące rezultaty - kawa zaparzona z jego pomocą odkrywa przed nami bardzo intensywny i złożony aromat, a jej smak jest pełen niuansów.
Rekomendowana jest średnia grubość mielenia, jak do większości metod przelewowych.
Pojemnik na filtr ma dwojakie zastosowanie.
Może być użyty jako miarka do kawy, gdzie punkty oznaczają odpowiednio 10g i 20g kawy.
Można też odkładać do niego filtr po zaparzeniu kawy.
Karafka może być myta w zmywarce i używana w kuchence mikrofalowej. Maksymalna dopuszczalna temperatura: 120°C.
Jak przygotować kawę w dripperze?
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocny może też być termometr.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Kinto |
Kolor | przezroczysty |
Materiał | szkło i tworzywo sztuczne |
EAN | 4963264497220 |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.