Kinto Slow Coffee Style Set SCS 2 Cup 300 ml zestaw z dripperem stalowym
Opis
Zestaw Kinto ze stalowym dripperem do zaparzanie kawy metodą pour-over (przelewową) 300 ml
Poręczny, pięknie prezentujący się zestaw do przygotowania kawy metodą przelewową. Stalowy dripper nie wymaga stosowania papierowych filtrów. Kawa zaparzona w stalowym dripperze zawiera większą ilość naturalnych olejków zawartych w kawie niż przygotowana z wykorzystaniem papierowych filtrów.
Pełny smak kawy uzyskasz dodając do filtra średnio-grubo zmieloną i powoli wylewając gorącą wodę na kawę.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - in lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej podkreśli smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala cieszyć się doskonałą filiżanką każdego ranka.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
marka | |
materiał |
szkło
stal |
kolor przeważający |
przezroczysty
|
pojemność użytkowa |
300 ml
|
pojemność całkowita |
600 ml
|
wysokość |
15 cm
|
szerokość |
12,5 cm
|
głębokość |
10 cm
|
filtr |
stały, stalowy
|
Dripper ze stali nierdzewnej w zestawie ze szklaną karafką oraz pojemnikiem na odstawienie go po zaparzeniu kawy. Może też służyć jako miarka do ziaren kawy.
Dla Twojej wygody na pojemniku naniesione są znaczniki 10 i 20g.
W skład zestawu wchodzą
- karafka 300 ml (pojemność całkowita to 600 ml)
- dripper stalowy
- holder z miarką
W zestawie przygotujesz od jednej do dwóch filiżanek kawy.
Karafka wykonana jest z żaroodpornego szkła. Znacznik (kropka) pokazuje poziom dwóch filiżanek.
Pojemnik na filtr ma dwojakie zastosowanie.
Może być użyty jako miarka do kawy, gdzie punkty oznaczają odpowiednio 10g i 20g kawy.
Można też odkładać do niego filtr po zaparzeniu kawy.
Karafka może być myta w zmywarce i używana w kuchence mikrofalowej. Maksymalna dopuszczalna temperatura: 120°C.
W zestawie tym przygotujesz kawę do jednej lub dwóch filiżanek.
Seria Kinto Slow Coffee Style powstała by dać miłośnikom kawy radość powolnego spędzania czasu przy filiżance kawy przygotowanej bez pośpiechu, z użyciem metody przelewowej (pour over).
Spokojne formy i barwy, ciepłe tekstury pomagają czerpać przyjemność podczas korzystania z produktów z serii Kinto Slow Coffee Style.
Używając produktów marki Kinto trudno nie zauważyć, jak dobrze zostały zaprojektowane i wykonane. Typowe dla Japonii połączenie pięknego kształtu, użycie wysokiej jakości materiałów i doskonałe wykonanie dają nam, użytkownikom, niekłamaną przyjemność korzystania z tych produktów. Miło jest na nie patrzeć, i równie miło ich używać. Dodają piękna i znaczenia pojedynczym czynnościom, które związane są z ideą "slow coffee", i w ogóle "slow life".
Jaką kawę wybrać do drippera?
- polecamy jasno palone ziarna
- skorzystaj z naszych podpowiedzi - kawy do dripperów i metod przelewowych opatrzone są stosowną metką; znajdziesz je tutaj
- kawy te są palone w sposób, który najpełniej odda bogactwo ich aromatu i smaku
Jak przygotować kawę w dripperze?
Potrzebować będziesz:
- kawę
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocny też będzie termometr.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 7g kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95 stopni
- wlej trochę gorącej wody na stalowy dripper umieszczony w karafce - ogrzejesz filtr i karafkę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.