Kinto Slow Coffee Style Set Black Detipper + serwer + podstawa | wybierz rozmiar





Opis
Kinto Slow Coffee Style Set Black - dripper, serwer i podstawa
Wybierz rozmiar:
- 2 filiżanki
- 4 filiżanki
Seria Kinto Slow Coffee Style Speciality jest inspirowana pasją rzemieślników. Projektanci starali się odzwierciedlić w tej serii ducha japońskiego rzemiosła i podejścia do wytwarzania przedmiotów ręcznie, z odpowiednio dobranych materiałów. Te unikalne produkty zapewniające komfort i przyjemność używania są wynikiem poszukiwań i użycia najlepszych materiałów. To bardzo starannie przemyślany projekt i doskonale wykończone akcesoria.
Używając produktów marki Kinto trudno nie zauważyć, jak dobrze zostały zaprojektowane i wykonane. Typowe dla Japonii połączenie pięknego kształtu, użycie wysokiej jakości materiałów i doskonałe wykonanie dają nam, użytkownikom, niekłamaną przyjemność korzystania z tych produktów. Miło jest na nie patrzeć, i równie miło ich używać. Dodają piękna i znaczenia pojedynczym czynnościom, które związane są z ideą "slow coffee", i w ogóle "slow life".
W skład zestawu wchodzą
- stand
- porcelanowy dripper
- zestaw filtrów (20 sztuk)
- podstawka pod filtr
- serwer 300 ml lub 600 ml
Który rozmiar wybrać?
- 2 filiżanki - przygotujesz w nim kawę do jednej lub dwóch filiżanek, od 150 do 300 ml
- 4 filiżanki - przygotujesz w nim kawę do dwóch lub większej ilości filiżanek, od 300 do 600 ml
Design
Stacja wykonana jest techniką odlewu, przez co intryguje surowym wyglądem. Regulowana wysokość pozwala zastosować różne wielkości serwerów. Uchwyt do drippera wygląda na pierwszy rzut oka całkiem prosto, jednak jego wewnętrzna część jest specjalnie wyprofilowana aby dripper był stabilnie trzymany.
Ceramiczny dripper ma bogatą teksturę. Używany z dedykowanymi filtrami Kinto Slow Coffee Style daje zaskakujące rezultaty - kawa zaparzona z jego pomocą odkrywa przed nami bardzo intensywny i złożony aromat, a jej smak jest pełen niuansów.
Rekomendowana jest średnia grubość mielenia, jak do większości metod przelewowych.
Znacznik na serwerze SCS 2 filiżanki (kropka) pokazuje poziom dwóch filiżanek, na serwerze SCS 4 filiżanki, odpowiednio dwóch i czterech filiżanek kawy.
Stacja nie nadaje się do mycia w zmywarce. Aby zapobiec powstawaniu nalotu należy umyć ją od razu po użyciu i wytrzeć dokładnie. Producent zaleca również przechowywanie stacji w pewnej odległości od innych metalowych przedmiotów.
Dripper porcelanowy może być myty w zmywarce
Serwer i pojemnik na filtr mogą być używane w kuchence mikrofalowej i myte w zmywarce.
Maksymalna dopuszczalna temperatura: 120°C
Wymiary modelu Kinto SCS 2 filiżanki
- [stand] szerokość 125 x głębokość 130 x wysokość 210 mm
- [filtr] szerokość 100 x głębokość 105 mm
- [dripper] φ100 x wysokość 70 mm
- [serwer] φ75 x wysokość 80 x szerokość 125 mm / 300 ml
- [uchwyt] φ80 x wysokość 60 mm
Wymiary modelu Kinto SCS 4 filiżanki
- [stand] szerokość 125 x głębokość 130 x wysokość 210 mm
- [filtr] szerokość 100 x głębokość 105 mm
- [dripper] φ115 x wysokość 90 mm
- [serwer] φ80 x wysokość 110 x szerokość 135 mm / 600 ml
- [uchwyt] φ80 x wysokość 60 mm
Jak przygotować kawę w Kinto Slow Coffee Style
To dość prosty, ale dający doskonałe i powtarzalne rezultaty sposób.
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr, serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 14 gr kawy na 200 ml naparu (lub odpowiednio więcej dla większej ilości naparu, ale jako punkt startowy proponujemy 7 gr kawy na każde 100 ml napoju)
- podgrzej wodę do 90 - 95 stopni
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - pozbędziesz się posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, prób... daje to dużo przyjemności. Poznajemy przy tym coraz więcej smaków kawy, a i każda próba delikatnej choćby zmiany uczy nas czegoś nowego. Udanej zabawy!
Cechy produktu
Producent | Kinto |
System | Kinto |
Kolor | czarny |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.