Kinto Slow Coffee Style Set 600 ml dripper serwer i stand
Cena regularna:
949,90 zł
towar niedostępny
Zestaw do zaparzania kawy metodą pour-over (przelewową) Kinto Slow Coffee Style Speciality Set
Prestiżowy zestaw Kinto do przygotowania esencjonalnej kawy metodą przelewową. Przygotowanie kawy odbywa się bez użycia papierowych filtrów - dzięki temu do naparu przedostaje się więcej olejków a sam napar jest mocniejszy w smaku niż przygotowany przez papierowy filtr.
Głęboki smak naparu uzyskasz poprzez dodanie średnio-grubo zmielonej kawy i powolne wylewanie gorącej wody na kawę w filtrze.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - in lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej podkreśli smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala cieszyć się doskonałą filiżanką każdego ranka.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
marka | |
materiał |
szkło
stal drewno |
kolor przeważający |
miedziany
|
wysokość |
25 cm
|
szerokość |
13 cm
|
głębokość |
16,5 cm
|
filtr |
stały, stalowy
|
O serii Kinto Slow Coffee Style Speciality
Seria Kinto Slow Coffee Style Speciality jest inspirowana pasją rzemieślników. Projektanci starali się odzwierciedlić w tej serii ducha japońskiego rzemiosła i podejścia do wytwarzania przedmiotów ręcznie, z odpowiednio dobranych materiałów. Te unikalne produkty zapewniające komfort i przyjemność używania, są wynikiem poszukiwań i użycia najlepszych materiałów. To bardzo starannie przemyślany projekt i doskonale wykończone akcesoria.
W skład zestawu wchodzą
- stand
- dripper szklany (na stalowy filtr)
- filtr ze stali nierdzewnej
- podstawka pod filtr
- serwer 600 ml
Design
Ten dripper wykonany jest ze stali nierdzewnej. W zestawie ze szklaną karafką oraz pojemnikiem na odstawienie drippera po zaparzeniu kawy. Może też służyć jako miarka do ziaren kawy.
Dla Twojej wygody na pojemniku naniesione są znaczniki 20 i 40g.
Seria Kinto Slow Coffee Style Speciality powstała by dać miłośnikom kawy radość powolnego spędzania czasu przy filiżance kawy przygotowanej bez pośpiechu, z użyciem metody przelewowej (pour over).
Spokojne formy i barwy, ciepłe tekstury pomagają czerpać przyjemność podczas korzystania z produktów z serii Kinto Slow Coffee Style.
Używając produktów marki Kinto trudno nie zauważyć, jak dobrze zostały zaprojektowane i wykonane. Typowe dla Japonii połączenie pięknego kształtu, użycie wysokiej jakości materiałów i doskonałe wykonanie dają nam, użytkownikom, niekłamaną przyjemność korzystania z tych produktów. Miło jest na nie patrzeć, i równie miło ich używać. Dodają piękna i znaczenia pojedynczym czynnościom, które związane są z ideą "slow coffee", i w ogóle "slow life".
W zestawie przygotujesz od jednej do czterech filiżanek.
Serwer wykonany jest z żaroodpornego szkła. Znaczniki wskazują ilość kawy odpowiednią dla dwóch i czterech filiżanek.
Pojemnik na filtr ma dwojakie zastosowanie.
Może być użyty jako miarka do kawy, gdzie punkty oznaczają odpowiednio 10g i 20g kawy.
Można też odkładać do niego filtr po zaparzeniu kawy.
Wymiary
- [stand] szerokość 165 x głębokość 130 x wysokość 250 mm
- [filtr] φ120 x wysokość 90 mm
- [dripper] φ120 x wysokość 95 mm
- [serwer] φ80 x wysokość 110 x szerokość 135 mm / 600 ml
- [uchwyt] φ80 x wysokość 60 mm
Jaką kawę wybrać do drippera?
- polecamy jasno palone ziarna
- skorzystaj z naszych podpowiedzi - kawy do dripperów i metod przelewowych opatrzone są stosowną metką; znajdziesz je tutaj
- kawy te są palone w sposób, który najpełniej odda bogactwo ich aromatu i smaku
Jak przygotować kawę w dripperze?
Potrzebować będziesz:
- kawę
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocny też będzie termometr.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 7g kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95 stopni
- wlej trochę gorącej wody na stalowy dripper umieszczony w karafce - ogrzejesz filtr i karafkę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
31,41 zł
Cena regularna:
34,90 zł
11,89 zł
Cena regularna:
13,99 zł
142,11 zł
Cena regularna:
157,90 zł
116,91 zł
Cena regularna:
129,90 zł
54,90 zł
Cena regularna:
59,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
178,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
18,99 zł
106,17 zł
Cena regularna:
124,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.