Kinto Slow Coffee Style Set 600 ml dripper serwer i stand
Cena regularna:
949,90 zł
towar niedostępny
Zestaw do zaparzania kawy metodą pour-over (przelewową) Kinto Slow Coffee Style Speciality Set
Prestiżowy zestaw Kinto do przygotowania esencjonalnej kawy metodą przelewową. Przygotowanie kawy odbywa się bez użycia papierowych filtrów - dzięki temu do naparu przedostaje się więcej olejków a sam napar jest mocniejszy w smaku niż przygotowany przez papierowy filtr.
Głęboki smak naparu uzyskasz poprzez dodanie średnio-grubo zmielonej kawy i powolne wylewanie gorącej wody na kawę w filtrze.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - in lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej podkreśli smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala cieszyć się doskonałą filiżanką każdego ranka.
Jak zaparzyć kawę w dripperze Kinto? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
na ile kawy
1-4 filiżanki |
materiał
szkło, stal, drewno |
kolor
miedziany
|
wysokość
250 mm
|
szerokość
130 mm
|
głębokość
165 mm
|
filtr
stalowy stały
|
O serii Kinto Slow Coffee Style Speciality
Seria Kinto Slow Coffee Style Speciality jest inspirowana pasją rzemieślników. Projektanci starali się odzwierciedlić w tej serii ducha japońskiego rzemiosła i podejścia do wytwarzania przedmiotów ręcznie, z odpowiednio dobranych materiałów. Te unikalne produkty zapewniające komfort i przyjemność używania, są wynikiem poszukiwań i użycia najlepszych materiałów. To bardzo starannie przemyślany projekt i doskonale wykończone akcesoria.
W skład zestawu wchodzą:
- stand
- dripper szklany (na stalowy filtr)
- filtr ze stali nierdzewnej
- podstawka pod filtr
- serwer 600 ml
Seria Kinto Slow Coffee Style Speciality powstała by dać miłośnikom kawy radość powolnego spędzania czasu przy filiżance kawy przygotowanej bez pośpiechu, z użyciem metody przelewowej (pour over).
Spokojne formy i barwy, ciepłe tekstury pomagają czerpać przyjemność podczas korzystania z produktów z serii Kinto Slow Coffee Style.
Używając produktów marki Kinto trudno nie zauważyć, jak dobrze zostały zaprojektowane i wykonane. Typowe dla Japonii połączenie pięknego kształtu, użycie wysokiej jakości materiałów i doskonałe wykonanie dają nam, użytkownikom, niekłamaną przyjemność korzystania z tych produktów. Miło jest na nie patrzeć, i równie miło ich używać. Dodają piękna i znaczenia pojedynczym czynnościom, które związane są z ideą "slow coffee", i w ogóle "slow life".
W zestawie przygotujesz od jednej do czterech filiżanek.
Dripper wykonany jest ze stali nierdzewnej. W zestawie znajdziesz również szklaną karafkę oraz pojemnik na odstawienie drippera po zaparzeniu kawy. Może też służyć jako miarka do ziaren kawy.
Na pojemniku naniesione są znaczniki 20 i 40g.
Serwer wykonany jest z żaroodpornego szkła. Znaczniki wskazują ilość kawy odpowiednią dla dwóch i czterech filiżanek.
Pojemnik na filtr ma dwojakie zastosowanie.
Może być użyty jako miarka do kawy, gdzie punkty oznaczają odpowiednio 10g i 20g kawy.
Można też odkładać do niego filtr po zaparzeniu kawy.
Wymiary
- [stand] szerokość 165 x głębokość 130 x wysokość 250 mm
- [filtr] φ120 x wysokość 90 mm
- [dripper] φ120 x wysokość 95 mm
- [serwer] φ80 x wysokość 110 x szerokość 135 mm / 600 ml
- [uchwyt] φ80 x wysokość 60 mm
Jaką kawę wybrać do drippera?
- polecamy jasno palone ziarna
- skorzystaj z naszych podpowiedzi - kawy do dripperów i metod przelewowych opatrzone są stosowną metką; znajdziesz je tutaj
- kawy te są palone w sposób, który najpełniej odda bogactwo ich aromatu i smaku
Jak przygotować kawę w dripperze?
Potrzebować będziesz:
- kawę
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocny też będzie termometr.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 93 - 97°C
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Klika podpowiedzi jak zaparzyć kawę, żeby smakowała jeszcze lepiej:
Kawa wydaje Ci się zbyt kwaskawa? - zmiel ją nieco drobniej.
Myślisz, że powinna mieć więcej smaku? Jej smak wydaje się zbyt płaski? - użyj nieco cieplejszej wody.
Ma za dużo goryczy? - zmiel ją trochę grubiej.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.