Kinto Slow Coffee Style Set 600 ml dripper serwer i stand





Opis
Kinto Slow Coffee Style Speciality Set dripper stalowy ze szklaną karafką i podstawą do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 1-4 filiżanek kawy.
Prestiżowy zestaw Kinto do przygotowania esencjonalnej kawy metodą przelewową. Przygotowanie kawy odbywa się bez użycia papierowych filtrów - dzięki temu do naparu przedostaje się więcej olejków a sam napar jest mocniejszy w smaku niż przygotowany przez papierowy filtr.
Głęboki smak naparu uzyskasz poprzez dodanie średnio-grubo zmielonej kawy i powolne wylewanie gorącej wody na kawę w filtrze.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - in lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej podkreśli smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala cieszyć się doskonałą filiżanką każdego ranka.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
O serii Kinto Slow Coffee Style Speciality
Seria Kinto Slow Coffee Style Speciality jest inspirowana pasją rzemieślników. Projektanci starali się odzwierciedlić w tej serii ducha japońskiego rzemiosła i podejścia do wytwarzania przedmiotów ręcznie, z odpowiednio dobranych materiałów. Te unikalne produkty zapewniające komfort i przyjemność używania, są wynikiem poszukiwań i użycia najlepszych materiałów. To bardzo starannie przemyślany projekt i doskonale wykończone akcesoria.
Design
Ten dripper wykonany jest ze stali nierdzewnej. W zestawie ze szklaną karafką oraz pojemnikiem na odstawienie drippera po zaparzeniu kawy. Może też służyć jako miarka do ziaren kawy.
Dla Twojej wygody na pojemniku naniesione są znaczniki 20 i 40g.
Seria Kinto Slow Coffee Style Speciality powstała by dać miłośnikom kawy radość powolnego spędzania czasu przy filiżance kawy przygotowanej bez pośpiechu, z użyciem metody przelewowej (pour over).
Spokojne formy i barwy, ciepłe tekstury pomagają czerpać przyjemność podczas korzystania z produktów z serii Kinto Slow Coffee Style.
Używając produktów marki Kinto trudno nie zauważyć, jak dobrze zostały zaprojektowane i wykonane. Typowe dla Japonii połączenie pięknego kształtu, użycie wysokiej jakości materiałów i doskonałe wykonanie dają nam, użytkownikom, niekłamaną przyjemność korzystania z tych produktów. Miło jest na nie patrzeć, i równie miło ich używać. Dodają piękna i znaczenia pojedynczym czynnościom, które związane są z ideą "slow coffee", i w ogóle "slow life".
W skład zestawu wchodzą
- stand
- dripper szklany (umieszczamy w nim stalowy filtr)
- filtr ze stali nierdzewnej
- podstawka pod filtr
- serwer 600 ml
W zestawie przygotujesz od jednej do czterech filiżanek.
Serwer wykonany jest z żaroodpornego szkła. Znaczniki wskazują ilość kawy odpowiednią dla dwóch i czterech filiżanek.
Pojemnik na filtr ma dwojakie zastosowanie.
Może być użyty jako miarka do kawy, gdzie punkty oznaczają odpowiednio 10g i 20g kawy.
Można też odkładać do niego filtr po zaparzeniu kawy.
Wymiary
- [stand] szerokość 165 x głębokość 130 x wysokość 250 mm
- [filtr] φ120 x wysokość 90 mm
- [dripper] φ120 x wysokość 95 mm
- [serwer] φ80 x wysokość 110 x szerokość 135 mm / 600 ml
- [uchwyt] φ80 x wysokość 60 mm
Jak przygotować kawę w dripperze?
Potrzebować będziesz:
- kawę
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocny też będzie termometr.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 7g kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95 stopni
- wlej trochę gorącej wody na stalowy dripper umieszczony w karafce - ogrzejesz filtr i karafkę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Kinto |
Kolor | przezroczysty |
Materiał | szkło i stal nierdzewna |
Wysokość / Szerokość / Głębokość | 16,5 / 25 / 13,5 |
EAN | 4963264500852 |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.