Keen Coffee Uganda Kingha anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Keen Coffee Uganda Kingha filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
farmer |
500 drobnych rolników
|
stacja myjąca |
Kingha Estate
|
region |
Kinungo
|
uprawy |
1300 - 1550 m n.p.m.
|
odmiana | SL34 SL18 SL28 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
charakter |
gładka
owocowa wielowarstwowa |
profil |
jagody
rodzynki w rumie gruszka ciemna czekolada wiśnia |
ocena |
brak danych
|
Opis
Ziarno znane wcześniej jako Bwindi zmieniło nazwę i teraz nazywa się Kingha, po posiadłości, w której jest uprawiane w Ugandzie. Ta kawa, jeśli chodzi o jej złożony charakter sensoryczny, niemal pęka w szwach. Główne smaki to jagody, gorzka czekolada i gruszka. Ze względu na czekoladowe nuty w tej filiżance tej doskonałości z Ugandy, przypomina też nieco cukierki z nadzieniem alkoholowym. Albo lody rumowo-rodzynkowe.
Tuż za nimi czają się jeszcze akcenty ciemnej wiśni. Zachwycające i niemal powalające zestawienie. Trudno o lepiej dobrany smak na początek zimy.
To już drugi rok z rzędu, kiedy ziarna z tej stacji trafiają do Keen Coffee.
Ta partia jest wynikiem ścisłej współpracy handlowca z Nordic Approach z właścicielem posiadłości, Kingsleyem Griffinem. Wspólnie pracowali nad opracowaniem różnych protokołów eksperymentalnych i opierali się na wielu próbach, które dały najlepsze wyniki.
Posiadłość Kingha jest prowadzona przez nauczyciela szkolnego urodzonego w Kanadzie, Kingsleya Griffina. Kilka lat temu wybrał się na spacer z gorylami w odległym i prawie nieprzeniknionym parku narodowym Bwindi w Ugandzie i od razu podjął życiową decyzję: zostanie farmerem kawy. Po pokonaniu kilku trudności w uprawie kawy, Kingha Estate działa również jako myjnia dla drobnych rolników (outgrowers) w dystrykcie Kanungu. Chce zwiększyć ich dochody i upewnić się, że jako pierwsi odniosą korzyści z ich ciężkiej pracy i poświęcenia.
Wyjątkowe w Kingha Estate jest jednak to, że starali się o dotacje na budowę elektrowni wodnej, która ma dostarczać prąd do lokalnych szkół i kościoła.
Polecane metody zaparzenia kawy Keen Coffee Uganda Kingha
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | Keen Coffee |
Producent (kraj) | Nederlandy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Uganda |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.