Keen Coffee Rwanda Gitesi filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Keen Coffee Rwanda Gitesi filtr 250g
data palenia |
2023.08.08
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Dystrykt Karongi
|
uprawy |
1750 - -1800 m n.p.m.
|
producent |
Alexis i Aime Gahizi
|
stacja myjąca | Gitesi |
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
charakter |
złożony
delikatny funk
zrównoważony
|
profil sensoryczny |
krówka suszona morela jagoda |
ocena |
-
|
Gitesi to kolejna kawa z zachwycającą historią, z kultowej, holenderskiej palarni speciality Keen, z Utrechtu
Ta naturalna kawa z Rwandy to kusząca uczta dla Twoich kubków smakowych! Dzięki nutom bogatej, kremowej krówki, słodkiej cierpkości suszonych moreli i soczystej eksplozji jagód, ta kawa to eksplozja smaku przy każdym łyku.
Gitesi to myjnia kawy, która wstrząsa sceną kawy speciality w Rwandzie! Ta rodzinna firma, prowadzona przez dynamiczny duet ojca i syna, Alexisa i Aime Gahizi, działa od 2005 roku. Pomimo początkowych trudności, wytrwali i ostatecznie w 2010 roku osiągnęli sukces, budując w pełni zrównoważoną firmę.Myjnia zbudowała silne relacje z rodzimym obszarem, współpracując z ponad 1800 plantatorami kawy w lokalnej społeczności, którzy dostarczają wiśnie do Gitesi.
Aby okazać uznanie dla ciężkiej pracy, wdrożyli nawet system premiowy dla rolników oparty na wynikach! Aime, ze swoim doświadczeniem inżynierskim, stworzył niesamowity system oczyszczania wody, który staje się wzorem dla innych stacji mycia. Planując poszerzenie własnego obszaru uprawy kawy, Gitesi przejmuje kontrolę nad jakością produkcji i zapewnia stałe dostawy ziaren. To jedna stacja do mycia kawy, którą zdecydowanie warto mieć na oku!
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Keen Coffee |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.