Keen Coffee Peru Intimpa Organic espresso 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Keen Coffee Peru Intimpa Organic espresso 250g
data palenia |
2023.08.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cajamarca,
San Ignacio, Chinchipe |
uprawy |
1650 - 1040 m n.p.m.
|
producent |
Nehipe community
|
odmiana |
Caturra, Bourbon, Mundo Novo
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
charakter | gęsta soczysta słodka |
profil sensoryczny |
karmel pomarańcza gruszka śliwka czerwone jabłko |
ocena |
-
|
Dzięki słodkiemu i złożonemu profilowi smakowemu kawy Intimpa oraz gęstej konsystencji poczujesz komfort i przyjemność. Słodkie nuty karmelu i gruszki przeplatają się z pikantną świeżością pomarańczy.
Zauważysz również soczyste śliwki i czerwonego jabłka. A jeśli użyjesz tych ziaren do przygotowania cappuccino, czy flat white, przypomni Ci to o słynnym holenderskim przysmaku, stroopwafelach, które mają bogaty, słodki, karmelowo-cynamonowy smak.
Ciekawostka: te krzewy kawowe mają naturalnych ochroniarzy w wiecznie zielonych peruwiańskich drzewach Intimpa, które rosną w okolicy i od których nazwano tę kawę.
Drzewa Intimpa same w sobie są gatunkiem chronionym i występują w rezerwacie Tabaconas-Namballe w Lesie Chmurnym w Andach.
Dolina, przez którą przepływa rzeka Chinchipe i gdzie uprawiana jest ta kawa z bezpośredniego handlu, otoczona jest szczytami górskimi o wysokości 4000 m, w których występuje Páramo, wyjątkowy ekosystem pełen tropikalnych lasów górskich i (zagrożonych) dzikich zwierząt. Ten jedyny w swoim rodzaju ekosystem stwarza idealne warunki do produkcji kawy.
Najbardziej wysunięta na południe część ekosystemu Páramo jest chroniona przez rolników mieszkających na tym obszarze. Uprawiają kawę tylko na wcześniej niezalesionych gruntach, nigdy nie używają nawozów chemicznych, herbicydów i pestycydów, a wszyscy zgodzili się nie ścinać żadnych rodzimych drzew. Ponadto rezerwat przyczynia się do ochrony zbiorników wodnych, utrzymania jakości i ilości zasobów wodnych na tym terenie oraz rozwoju okolicznych społeczności.
Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Keen Coffee |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.