Keen Coffee Peru Intimpa Organic espresso 1kg kawa ziarnista speciality do ekspresu i kawiarki
towar niedostępny






Opis
Keen Coffee Peru Intimpa Organic espresso 1kg
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Nehipe community
|
region |
Cajamarca,
San Ignacio, Chinchipe |
odmiana | Caturra, Bourbon, Mundo Novo |
uprawy | 1650 - 1800 m n.p.m. |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
charakter |
gęsta
soczysta słodka |
profil |
karmel
pomarańcza gruszka śliwka czerwone jabłko |
ocena |
brak danych
|
Opis
Dzięki słodkiemu i złożonemu profilowi smakowemu kawy Intimpa oraz gęstej konsystencji poczujesz komfort i przyjemność. Słodkie nuty karmelu i gruszki przeplatają się z pikantną świeżością pomarańczy.
Zauważysz również soczyste śliwki i czerwonego jabłka. A jeśli użyjesz tych ziaren do przygotowania cappuccino, czy flat white, przypomni Ci to o słynnym holenderskim przysmaku, stroopwafelach, które mają bogaty, słodki, karmelowo-cynamonowy smak.
Ciekawostka: te krzewy kawowe mają naturalnych ochroniarzy w wiecznie zielonych peruwiańskich drzewach Intimpa, które rosną w okolicy i od których nazwano tę kawę.
Drzewa Intimpa same w sobie są gatunkiem chronionym i występują w rezerwacie Tabaconas-Namballe w Lesie Chmurnym w Andach.
Dolina, przez którą przepływa rzeka Chinchipe i gdzie uprawiana jest ta kawa z bezpośredniego handlu, otoczona jest szczytami górskimi o wysokości 4000 m, w których występuje Páramo, wyjątkowy ekosystem pełen tropikalnych lasów górskich i (zagrożonych) dzikich zwierząt. Ten jedyny w swoim rodzaju ekosystem stwarza idealne warunki do produkcji kawy.
Najbardziej wysunięta na południe część ekosystemu Páramo jest chroniona przez rolników mieszkających na tym obszarze. Uprawiają kawę tylko na wcześniej niezalesionych gruntach, nigdy nie używają nawozów chemicznych, herbicydów i pestycydów, a wszyscy zgodzili się nie ścinać żadnych rodzimych drzew. Ponadto rezerwat przyczynia się do ochrony zbiorników wodnych, utrzymania jakości i ilości zasobów wodnych na tym terenie oraz rozwoju okolicznych społeczności.
Polecane metody zaparzenia kawy Keen Coffee Peru Intimpa Organic
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | Keen Coffee |
Producent (kraj) | Nederlandy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Region | Cajamarca |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.