Keen Coffee Indonesia Frinsa filtr 250g kawa ziarnista
data palenia
2024.09.11 |
palarnia
Keen Coffee |
pochodzenie
Indonezja |
region
Bandung,
West Java |
uprawy
1400 m n.p.m.
|
producent
Wildan & Atieq
|
plantacja
Java Frinsa Estate
|
odmiana
Andung Sari, Sigarar Utang
|
proces
natural anaerobic |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
|
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Frinsa 250g z Indonezji wypalona w holenderskiej palarni Keen Coffee
Ta kawa ma wyjątkowy profil smakowy, który łączy pikantną, sfermentowaną słodycz Kombuchy z bogatym, dekadenckim smakiem ciemnej czekolady i soczystym, przyjemnym smakiem papai.
Wildan i Atieq, pasjonaci kawy od 2010 roku, założyli Java Frinsa Estate w Sindangkerta w Indonezji. Ich zaangażowanie w produkcję wysokiej jakości kawy odróżnia ich od innych producentów. Priorytetem jest dla nich czysta kawa o charakterystycznym profilu, wymagająca skrupulatnej uwagi. Zrównoważony rozwój i wpływ na społeczność są dla nich ważne, co znajduje odzwierciedlenie w ich samowystarczalnym gospodarstwie.
Dzięki pełnej kontroli nad całym procesem produkcji zapewniają doskonałość od zbioru do wysyłki. Ich kawa łączy w sobie wyjątkowe smaki pikantnej, sfermentowanej słodyczy, bogatej ciemnej czekolady i soczystej papai.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
59,90 zł
Cena regularna:
67,90 zł
11,99 zł
Cena regularna:
14,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.