CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Keen Coffee Brazil Jaguara 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 59,90 zł 59.90
ilość szt.
Zyskujesz 29 pkt [?]

towar niedostępny

Opis

kawa speciality z nutami migdałów

kawa speciality z nutami pomarańczy

kawa speciality z nutami pralin



data palenia
2024.03.11
palarnia
pochodzenie
region
Campo das Vertentes
uprawy
960 - 1040 m n.p.m.
farma
Jaguara
producent
Antônio Wander Garcia,
André Luíz Garcia,
Rubem Carlos Lima
odmiana
Yellow Catuaí
proces
typ palenia
palenie
charakter  bogaty smak
kremowa
słodka
profil
sensoryczny
wyrazisty smak
kremowe body
migdały
pomarańcza
praliny
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Jaguara z Brazylii 250g z holenderskiej palarni Keen Coffee

Pierwsza kawa z handlu bezpośredniego Keen Coffee, i najlepsza, jak twierdzą, jaką wypróbowali z Brazylii. Wybrali tę kawę ze względu na jej całkowicie wyrazisty profil smakowy. Rzadkie, świeże uderzenie cytryny w Jaguarze sprawia, że ta piękna kawa jest zupełnie wyjątkowa. Znajdziesz tu również maślane, kremowe body, karmelową słodycz i nuty głębokiej czekolady.

Obecna edycja kawy prezentuje nuty migdałów, pomarańczy i pralin. Jest kremowa i bogata w smaku, a jej słodycz jest odważnie przełamana, lub uzupełniona, jeśli tak wolicie, rześką pomarańczą.

Współpraca Keen z farmą Jaguara należącą do rodziny Garcia to już długa historia. Współpracę z Andrè i Natalią palarnia rozpoczęła w 2016 roku. Jak wspominają, byli pod ogromnym wrażeniem, jak Andrè i Natalia doskonalą swoje umiejętności, a ich kawy są coraz lepsze! To tylko jedna z zalet handlu bezpośredniego.
Direct trade przynosi korzyści obu stronom, ponieważ producent jest zawsze świadomy potrzeb palarni, a palarnie, są świadome, jak ważny jest zrównoważony rozwój w gospodarstwie.

Farma Jaguara położona jest w Campo das Vertentes. Duże, jak na Brazylię, spadki temperatur w tym regionie spowalniają dojrzewanie kawy, co nadaje jej więcej słodyczy i poprawia ogólną jakość.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Producent Keen Coffee
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Waga 250g
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Keen Coffee Brazil Jaguara 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium