Keen Coffee Brazil Jaguara espresso 1kg kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Keen Coffee Brazil Jaguara espresso 1kg
data palenia |
2023.08.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Campo das Vertentes
|
uprawy |
960 - 1040 m n.p.m.
|
farma |
Jaguara
|
producent |
Antônio Wander Garcia,
André Luíz Garcia, Rubem Carlos Lima |
odmiana |
Yellow Catuaí
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
charakter | bogaty smak kremowa słodka |
profil sensoryczny |
wyrazisty smak kremowe body migdały pomarańcza praliny |
ocena |
-
|
Pierwsza kawa z handlu bezpośredniego Keen Coffee, i najlepsza, jak twierdzą, jaką wypróbowali z Brazylii. Wybrali tę kawę ze względu na jej całkowicie wyrazisty profil smakowy. Rzadkie, świeże uderzenie cytryny w Jaguarze sprawia, że ta piękna kawa jest zupełnie wyjątkowa. Znajdziesz tu również maślane, kremowe body, karmelową słodycz i nuty głębokiej czekolady.
Obecna edycja kawy prezentuje nuty migdałów, pomarańczy i pralin. Jest kremowa i bogata w smaku, a jej słodycz jest odważnie przełamana, lub uzupełniona, jeśli tak wolicie, rześką pomarańczą.
Współpraca Keen z farmą Jaguara należącą do rodziny Garcia to już długa historia. Współpracę z Andrè i Natalią palarnia rozpoczęła w 2016 roku. Jak wspominają, byli pod ogromnym wrażeniem, jak Andrè i Natalia doskonalą swoje umiejętności, a ich kawy są coraz lepsze! To tylko jedna z zalet handlu bezpośredniego.
Direct trade przynosi korzyści obu stronom, ponieważ producent jest zawsze świadomy potrzeb palarni, a palarnie, są świadome, jak ważny jest zrównoważony rozwój w gospodarstwie.
Farma Jaguara położona jest w Campo das Vertentes. Duże, jak na Brazylię, spadki temperatur w tym regionie spowalniają dojrzewanie kawy, co nadaje jej więcej słodyczy i poprawia ogólną jakość.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Keen Coffee |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.