Keen Coffee Brazil Jaguara 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.03.10 |
palarnia
Keen Coffee |
pochodzenie
Brazylia |
region
Campo das Vertentes
|
uprawy
960 - 1040 m n.p.m.
|
producent
Antônio Wander Garcia, André Luíz Garcia, Rubem Carlos Lima
|
plantacja
Jaguara
|
odmiana
Yellow Catuaí
|
proces
natural |
typ palenia
espresso -ekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
kremowe body makadamii pomarańcza praliny |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Jaguara z Brazylii 250g z holenderskiej palarni Keen Coffee
Pierwsza kawa z handlu bezpośredniego Keen Coffee, i najlepsza, jak twierdzą, jaką wypróbowali z Brazylii. Wybrali tę kawę ze względu na jej całkowicie wyrazisty profil smakowy. Rzadkie, świeże uderzenie cytryny w Jaguarze sprawia, że ta piękna kawa jest zupełnie wyjątkowa. Znajdziesz tu również maślane, kremowe body, karmelową słodycz i nuty głębokiej czekolady.
Obecna edycja kawy prezentuje nuty makadamii, pomarańczy i pralin. Jest kremowa i bogata w smaku, a jej słodycz jest odważnie przełamana, lub uzupełniona, jeśli tak wolicie, rześką pomarańczą.
Współpraca Keen z farmą Jaguara należącą do rodziny Garcia to już długa historia. Współpracę z Andrè i Natalią palarnia rozpoczęła w 2016 roku. Jak wspominają, byli pod ogromnym wrażeniem, jak Andrè i Natalia doskonalą swoje umiejętności, a ich kawy są coraz lepsze! To tylko jedna z zalet handlu bezpośredniego.
Direct trade przynosi korzyści obu stronom, ponieważ producent jest zawsze świadomy potrzeb palarni, a palarnie, są świadome, jak ważny jest zrównoważony rozwój w gospodarstwie.
Farma Jaguara położona jest w Campo das Vertentes. Duże, jak na Brazylię, spadki temperatur w tym regionie spowalniają dojrzewanie kawy, co nadaje jej więcej słodyczy i poprawia ogólną jakość.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!