Kawę Palę Rwanda Akagera filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Kawę Palę Rwanda Akagera filtr 250g
data palenia |
2023.07.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Akagera
|
uprawy |
1840 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon |
proces |
Anareobic 72-hours
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
marakuja liczi mango miód lipowy |
ocena |
88.75 SCA
|
Odkryj kawę Rwanda Akagera – wyjątkowe połączenie smaków marakui, liczi, mango i miodu lipowego. To egzotyczne doznanie o intensywnych aromatach owoców tropikalnych, z lekką nutą słodyczy. Każdy łyk tej kawy to podróż do rajskiego ogrodu pełnego soczystych owoców i delikatnych niespodzianek.
Rwanda Akagera nie tylko zachwyca swoimi egzotycznymi smakami, ale również swoją unikalną obróbką beztlenową (anaerobic). Proces ten polega na fermentacji ziaren w kontrolowanych warunkach (w tym wypadku przez 72 godziny), które wydobywają jeszcze głębsze i bardziej złożone aromaty. Dzięki tej metodzie kawa zyskuje niepowtarzalny charakter i intensywność smaku. To prawdziwa gratka dla miłośników kawy speciality, którzy poszukują czegoś wyjątkowego i niebanalnego.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Kawę Palę |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | anaerobic |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.