Kawę Palę Need For Przelew filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Kawę Palę Need For Przelew filtr 250g
data palenia |
2023.07.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Yirgacheffe
Huehuetenango |
blend |
100% Arabika
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
bergamotka grejpfrut orzech włoski |
ocena |
-
|
Przelew ten jest niczym kręte drogi prowadzące przez Kanion – ile zakrętów, tyle aromatów.
Pijąc go, oddajesz się emocjom porównywalnych do jazdy sportową furą w ciasnych winklach.
Po czym otwierasz oczy i uświadamiasz sobie, że nie jesteś rajdowcem, siedzisz w swoim
ulubionym miejscu, a w w ręku trzymasz filiżankę z turbo przelewem.
Kawa ta wypalona jest trochę ciemniej niż klasycznie pali się kawy pod dripa, ale dzięki temu otrzymaliśmy doskonałą, nieco bardziej wyraźną w smaku kawę, o klasycznym charakterze. Napar zachwyca pieszcząc zmysły aromatami bergamotki, grejpfruta oraz orzecha włoskiego.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Kawę Palę |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.