Kawę Palę Guatemala Ademaya filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Kawę Palę Guatemala Ademaya filtr 250g
data palenia |
2023.07.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huehuetenango
|
uprawy |
1700 m n.p.m.
|
odmiana | Caturra Catuai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
bergamotka miód nugat prażony migdał wanilia |
ocena |
83.75 SCA
|
W regionie Huehuetenango znajdują się najwyższe góry niewulkaniczne jakie możecie zobaczyć w centralnej Ameryce. Dzięki żyznej glebie, wysokiemu położeniu plantacji, a także optymalnej sumie opadów i dni słonecznych dojrzewają ziarna wysokiej jakości. Charakterystyczne aromaty dla tej pysznej Guatemali to bergamotka, nugat, prażone migdały oraz wanilia.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Kawę Palę |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.