Kalita Wave dripper stalowy | wybierz rozmiar





Opis
Dripper stalowy Kalita Wave
Dostępne rozmiary:
- 155 - do 300 ml kawy
- 185 - do 600 ml kawy
Kalita Wave to kultowy japoński zaparzacz do kawy, który daje wyjątkowo równy napar. Dripper ten ma dużą powtarzalność i umożliwia zaparzenie kawy, która ma doskonałe walory aromatyczno-smakowe.
Czym różni się dripper Kalita Wave od innych dripperów?
Kalita Wave ma bardzo małą powierzchnię styku dripdera i papierowego filtra, co daje większy dostęp powietrza i zmienia prędkość przepływu wody przez kawę. Woda nie zatrzymuje się w niej na długo i daje niezwykle klarowny i smaczny napar.
Filtry Kalita Wave mają dwadzieścia "wypustek", które sprawiają, że filtr nie przylega do ścianek dripdera.
Dno filtra nie dotyka również do dna dripdera, pozwalając zaparzonej kawie swobodnie przelewać się przez trzy otwory w dnie dripdera do naczynka, na którym ustawiony jest dripper.
Który rozmiar dripdera wybrać?
Dripper 155 pozwala zaparzyć od 150 do 300 ml kawy. Będzie więc idealnym wyborem dla jednej lub dwóch osób.
Dripper 185 pozwala zaparzyć od 200 do 600 ml kawy. Sprawdzi się więc przy przygotowaniu kawy dla dwóch do czterech osób.
Jeśli lubisz większą ilość kawy, np 200 ml lub więcej, wybierz dripper 185. Jeśli wolisz mniej kawy, ale częściej, dla jednej osoby najlepszym wyborem będzie dripper w rozmiarze 155.
Jak przygotować kawę w Kalita Wave
To bardzo prosty, dający wyśmienite i powtarzalne rezultaty sposób.
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Przydatne są też: termometr, serwer - znacznie ułatwią zaparzenie doskonałej kawy.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 14g kawy na 200 ml naparu (lub odpowiednio więcej dla większej ilości naparu, ale jako punkt startowy proponujemy 7g kawy na każde 100 ml napoju)
- podgrzej wodę do 90 - 94 stopni
- włóż filtr do serwera
- zwilż filtr gorącą wodą - pozbędziesz się posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę; w tym celu wlej sporo wody na dno filtra, tak, żeby wypełnić filtr w ponad połowie (wlewanie po ściankach może spowodować zniszczenie fal filtra)
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
- wytaruj wagę, włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Kalita |
System | Kalita Wave |
Kolor | stalowy |
Materiał | stal nierdzewna |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.