Kalita Wave 155 dripper szklany miętowa zieleń





Opis
Kalita Wave 155 dripper szklany miętowa zieleń do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 1-2 filiżanek kawy.
Kalita Wave to kultowy japoński zaparzacz do kawy, który daje wyjątkowo równy napar. Dripper ten ma dużą powtarzalność i umożliwia zaparzenie kawy, która ma doskonałe walory aromatyczno-smakowe.
Dripper wykonany jest ze szkła, podstawka dripdera z tworzywa w kolorze miętowo-zielonym.
Czysty smak kawy uzyskasz poprzez zwilżenie filtra papierowego, dodając do filtra średnio-grubo zmieloną i powoli wylewając gorącą wodę na kawę.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - in lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej podkreśli smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala cieszyć się doskonałą filiżanką każdego ranka.
Do drippera pasują filtry Kalita 155.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
Czym różni się dripper Kalita Wave od innych dripperów?
Kalita Wave ma bardzo małą powierzchnię styku dripdera i papierowego filtra, co daje większy dostęp powietrza i zmienia prędkość przepływu wody przez kawę. Woda nie zatrzymuje się w niej na długo i daje niezwykle klarowny i smaczny napar.
Filtry Kalita Wave mają dwadzieścia "wypustek", które sprawiają, że filtr nie przylega do ścianek dripdera.
Dno filtra nie dotyka również do dna dripdera, pozwalając zaparzonej kawie swobodnie przelewać się przez trzy otwory w dnie dripdera do naczynka, na którym ustawiony jest dripper.
Który rozmiar dripdera wybrać? Sprawdź ile kawy zaparzysz w różnych dripperach:
- Kalita 155: 1 - 2 filiżanki
- Kalita 185: 1 - 4 filiżanki
Jak przygotować kawę w dripperze?
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr oraz serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Kalita |
Kolor | zielony |
Materiał | szkło i tworzywo sztuczne |
EAN | 4901369050698 |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.