CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Kalita Hasami 102 dripper ceramiczny

Ocena:
0
Cena: 149,90 zł 149.90
ilość szt.
Zyskujesz 74 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Kalita

Kalita Hasami | kultowy japoński dripper

Kalita Hasami dripper ceramiczny biały do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 1-4 filiżanek kawy.

Kalita Hasami to dripper o płaskim dnie - doskonały efekt współpracy pomiędzy Kalitą i Hasamiyaki, tradycyjnym sposobem wyrobu produktów z porcelany.

Dripper jest wykonany przy użyciu metody Hasamiyaki – czyli porcelany Hasami – tradycyjnej metody wytwarzania porcelany, która powstała cztery wieki temu w mieście Hasami w prefekturze Nagasaki.

Współpraca pomiędzy Kalitą i Hasamiyakihas zaowocowała stworzeniem porcelany, która jest zarówno delikatna w dotyku, ale jednocześnie wytrzymała, doskonale łącząc lekkość i trwałość. Każdy z dripperów jest wykonywany ręcznie przez doświadczonych rzemieślników, a poziom kunsztu przejawia się zdolnością widzenia światła przez wykończoną porcelanę.

Dripper Kalita Hasami zachowuje tradycję dripperów Kalita - posiada trzy otwory odpływowe i żebrowanie, dające idealną przestrzeń dla powietrza między filtrem a ściankami drippera. Ten sprawdzony, charakterystyczny projekt gwarantuje, że produkty Kalita zawsze dają powtarzalny, niezwykły napar.

Konstrukcja drippera Hasami pozwala na stabilne umieszczenie go na dowolnym serwerze lub kubku. Dno drippera zdobi pięknie odwzorowany kontur logo Kalita oraz pieczęć „Made in Japan”.

Do drippera pasują filtry Kalita 102.

Który dripper jest lepszy? Trapezowy, o płaskim dnie, czy z szerokim otworem dla filtrów stożkowych?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wiele zależy to od Twoich preferencji smakowych i gustu.

Drippery z płaskim dnem polubią osoby, które cenią sobie:

  • bogaty, zdecydowany, słodko-gorzkawy smak kawy
  • zrównoważony, dobrze zbalansowany napar
  • nieco mocniejszą kawę - proces parzenia trwa nieco dłużej, dlatego kawa ma więcej kofeiny
  • brak kwasowości w kawie lub jej bardzo niewielką ilość
  • średnio lub nieco ciemniej palone kawy

Który rozmiar dripdera wybrać?

Dripper 101 daje możliwość zaparzenie napoju z 10g do 25g kawy. Oznacza to, że możesz zaparzyć w nim od ok 100 do ok 400 ml kawy.

Dripper 102 jest większy - zaparzysz w nim kawę z 15g - 50g zmielonych ziaren, co przekłada się na ok 200 do ok 700 ml napoju.

Kalita Hasami | który dripper wybrać

Jak przygotować kawę w dripperze?

Potrzebować będziesz:

Pomocne są też: termometr oraz serwer.

  1. przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
  2. podgrzej wodę do 90 - 95°C
  3. włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
  4. zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
  5. po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
  6. ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
  7. włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
  8. po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
  9. po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa

Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.

Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.

Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!

Szczegóły Szczegóły

Producent Kalita
Rozmiar filtra 102
Materiał ceramika
Kolor biały
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Kalita Hasami 102 dripper ceramiczny
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium