Kalita Hasami 101 102 dripper ceramiczny | wybierz rozmiar





Opis
Kalita Hasami - dripper ceramiczny
Dostępne rozmiary:
- 101 - 1 - 2 filiżanki
- 102 - 2 - 4 filiżanek
Kalita Hasami to dripper o płaskim dnie - doskonały efekt współpracy pomiędzy Kalitą i Hasamiyaki, tradycyjnym sposobem wyrobu produktów z porcelany.
Dripper jest wykonany przy użyciu metody Hasamiyaki – czyli porcelany Hasami – tradycyjnej metody wytwarzania porcelany, która powstała cztery wieki temu w mieście Hasami w prefekturze Nagasaki.
Współpraca pomiędzy Kalitą i Hasamiyakihas zaowocowała stworzeniem porcelany, która jest zarówno delikatna w dotyku, ale jednocześnie wytrzymała, doskonale łącząc lekkość i trwałość. Każdy z dripperów jest wykonywany ręcznie przez doświadczonych rzemieślników, a poziom kunsztu przejawia się zdolnością widzenia światła przez wykończoną porcelanę.
Dripper Kalita Hasami zachowuje tradycję dripperów Kalita - posiada trzy otwory odpływowe i żebrowanie, dające idealną przestrzeń dla powietrza między filtrem a ściankami drippera. Ten sprawdzony, charakterystyczny projekt gwarantuje, że produkty Kalita zawsze dają powtarzalny, niezwykły napar.
Konstrukcja drippera Hasami pozwala na stabilne umieszczenie go na dowolnym serwerze lub kubku. Dno drippera zdobi pięknie odwzorowany kontur logo Kalita oraz pieczęć „Made in Japan”.
Który dripper jest lepszy? Trapezowy, o płaskim dnie, czy z szerokim otworem dla filtrów stożkowych?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wiele zależy to od Twoich preferencji smakowych i gustu.
Drippery z płaskim dnem polubią osoby, które cenią sobie:
- bogaty, zdecydowany, słodko-gorzkawy smak kawy
- zrównoważony, dobrze zbalansowany napar
- nieco mocniejszą kawę - proces parzenia trwa nieco dłużej, dlatego kawa ma więcej kofeiny
- brak kwasowości w kawie lub jej bardzo niewielką ilość
- średnio lub nieco ciemniej palone kawy
Który rozmiar dripdera wybrać?
Dripper 101 daje możliwość zaparzenie napoju z 10g do 25g kawy. Oznacza to, że możesz zaparzyć w nim od ok 100 do ok 400 ml kawy.
Dripper 102 jest większy - zaparzysz w nim kawę z 15g - 50g zmielonych ziaren, co przekłada się na ok 200 do ok 700 ml napoju.
Jak przygotować kawę w Kalita Hasami
To bardzo prosty, dający wyśmienite i powtarzalne rezultaty sposób.
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Przydatne są też: termometr, serwer - znacznie ułatwią zaparzenie doskonałej kawy.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 14g kawy na 200 ml naparu (lub odpowiednio więcej dla większej ilości naparu, ale jako punkt startowy proponujemy 6-7g kawy na każde 100 ml napoju)
- podgrzej wodę do 92 - 94 stopni
- włóż filtr do serwera
- zwilż filtr gorącą wodą - pozbędziesz się posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę; w tym celu wlej sporo wody na dno filtra, tak, żeby wypełnić filtr w ponad połowie (wlewanie po ściankach może spowodować zniszczenie fal filtra)
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
- wytaruj wagę, włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30-40 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok czwartej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę w ciągu czterech minut, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej czterech minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Kalita |
System | 101 / 102 |
Kolor | biały |
Materiał | ceramika |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.