KALITA WAVE 185 DRIPPER ZESTAW 600ML





Opis
W zestawie Kalita Wave zaparzysz wyjątkowo zbalansowaną kawę. Zestaw zawierający pokochany na całym świecie szklany dripper Kalita Wave i serwer o pojemności 500 ml jest funkcjonalny i doskonale się prezentuje.
Design
Dripper i serwer wykonane są z żaroodpornego szkła, które jest trwałe i krystalicznie czyste. Parzenie kawy w tym zestawie daje niesamowite wrażenia wzrokowe.
Dzięki polipropylenowej opasce serwera, chroniącej przed wysoką temperaturą, możesz bez problemu go chwycić i wlać kawę do filiżanek.
Czym różni się Kalita Wave od innych zaparzaczy / dripperów?
Równe dno, równa ekstrakcja:
Płaskie dno drippera spowalnia przepływ Twojej kawy czego efektem jest równa i zbalansowana ekstrakcja. Kawę do serwera odprowadzają trzy małe otworki w płaskim dnie drippera.
Filtry z dwudziestoma wypustkami:
Innowacyjna metoda parzenia w systemie Kalita Wave opiera się na zastosowaniu specjalnych, opatentowanych filtrów z dwudziestoma wypustkami, które zapewniają małą powierzchnię styku filtra ze ściankami drippera. Dzięki ograniczeniu kontaktu filtra z dripperem woda nie zatrzymuje się w filtrze i kawie na długo i w miarę szybko przelewa się przez filtr z kawą. Efektem tego jest doskonała kawa gwarantująca głębsze doznania i w smaku i w zapachu.
W zestawie znajdziesz:
- szklany dripper Kalita Wave 185
- podstawkę / stalowy stelaż
- dzbanek pełniący funkcję serwera
- miarkę do kawy
- 50 dedykowanych filtrów z niebarwionego papieru
Filtry do systemu Kalita Wave kupisz w naszym sklepie.
Jak przygotować kawę w Kalita Wave
To bardzo prosty, dający wyśmienite i powtarzalne rezultaty sposób.
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Przydatne są też: termometr, serwer - ułatwią zadanie.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 14 gr kawy na 200 ml naparu (lub odpowiednio więcej dla większej ilości naparu, ale jako punkt startowy proponujemy 7 gr kawy na każde 100 ml napoju)
- podgrzej wodę do 90 - 95 stopni
- włóż filtr do serwera
- zwilż filtr gorącą wodą - pozbędziesz się posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę; w tym celu wlej sporo wody na dno filtra, tak, żeby wypełnić filtr w ponad połowie (wlewanie po ściankach może spowodować zniszczenie fal filtra)
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Kalita |
System | - |
Kolor | przezroczysty |
Wysokość / Szerokość / Głębokość | 21,5 / 11 / 11 |
Materiał | szkło |
EAN | 4901369351597 |