Johan & Nyström Sweet Serenity filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Johan & Nyström Sweet Serenity filtr 250g
data palenia |
2023.10.24
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Etiopia: Brazylia: |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
mleczna czekolada jagoda słodkie owoce |
ocena |
-
|
Tak o tej kawie pisze palarnia: "Wypiliśmy łyk i poczuliśmy, jak jasność rozprzestrzeniła się w naszym umyśle. W jakiś sposób sprawy nieco zwolniły i nagle wszystko było pod kontrolą. Smaki były słodkie i rześkie, a nazwa wydawała się oczywista: Sweet Serenity."
W filiżance odkryjesz nuty aksamitnej, mlecznej czekolady, dojrzałych jagód i słodkich owoców, które razem tworzą doskonałą równowagę smaku i doznań. Ta organiczna kawa jest wyrafinowana i pije się ją z prawdziwą przyjemnością!
Profil palenia
Kawa została wypalone lekko i na krótkim profilu, aby wyraźnie podkreślić jej świeżość i słodycz. Równowaga między słodyczą i kwasowością powinna być odpowiednia, ponieważ profil smakowy jest tak czysty i elegancki!
Pochodzenie
Sweet Serenity jest obecnie mieszanką dwóch różnych źródeł. Szwedzka palarnia połączyła kawę od Abdera Kedera w Etiopii, właściciela myjni Shakiso w Guji, oraz rodziny Croce z Brazylii, właścicieli posiadłości Fazienda Ambiental Fortaleza.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Johan & Nyström |
Pochodzenie ziaren | Blend |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.