





Johan & Nyström Sumatra Gayo Mountain filtr 500g kawa ziarnista fairtrade do i przelewu






Opis
Szczegóły
Palarnia | Szwecja |
Pochodzenie | Indonezja |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | przelew |
Stopień palenia | ciemny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Natural |
Region | Aceh |
Odmiana | Caturra, Ateng, Jember Typica |
Wysokość upraaw | 1300 m n.p.m. |
Waga | 500g |
Profil smaku | doskonale zbalansowana |
Data palenia | 2020/12/07 |
Opis kawy Sumatra Gayo Mountain Fairtrade
Sumatra Gayo pochodzi z prowincji Aceh, znajdującej się na najbardziej wysuniętym na północ krańcu Sumatry. To kawa o bogatym aromacie przypraw i świeżych fig. Uderzająco pełny smak, jak na single origin, ale bardzo dobrze wyważony z delikatną miękkością na końcu.
Sumatra Gayo Mountain była serwowana na bankiecie podczas wręczania nagród Nobla w 2012, 2013 i 2014 roku.
Kawa z certyfikatem Fairtrade.
Kawa pochodzi ze spółdzielni Koptan Gayo Megah Bersiri. Obecnie spółdzielnia liczy 545 członków (małych gospodarstw), a 1827 czeka w kolejce na wejście do niej. Spółdzielnia powstała w styczniu 2012 roku. W listopadzie 2012 roku uzyskała pełny status producenta kawy ekologicznej i certyfikat Fair Trade. Całkowity obszar to około 600 hektarów podwójnie certyfikowanej kawy. Prognozy przewidują, że za kilka lat będzie to 1500 hektarów upraw w 17 wioskach (w regionie Takengon na wyżynach Gayo (środkowa prowincja Aceh).
Kawę Bourbon Sumatra Gayo Mountain filtr polecamy szczególnie do:
- Chemexa
- drippera
- AeroPressa
- ekspresów przelewowych
- French Pressa
- Cold Brew
Cechy produktu
Producent | Johan & Nyström |
Ziarnista / Mielona | Ziarnista |
Arabica / Robusta | Arabica |
Pochodzenie | Blend |
Region | Aceh |
Odmiana botaniczna | Caturra |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | ciemny |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 500g |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
















