Johan & Nyström Sumatra Gayo Mountain filtr 500g kawa ziarnista fairtrade do i przelewu

Johan & Nyström Sumatra Gayo Mountain filtr 500g kawa ziarnista fairtrade do i przelewu
  • promocja
Cena: 74,90 zł 84,90 zł 74.90
ilość szt.
Zyskujesz 74 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Johan & Nyström Sumatra Gayo Mountain filtr 500g

 

Kawa speciality z nutami przypraw

Kawa speciality z nutami figi

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.07.23
palarnia
pochodzenie
producent
drobni rolnicy
region
uprawy
1300 m n.p.m.
odmiana Caturra
Ateng
Jember
Typica
proces
typ palenia metody alternatywne
filtr
przelew
palenie
ciemne
profil
sensoryczny
przyprawy
suszone figi
ocena
brak danych

Opis

Ta kawa Single Origin z Sumatry słynie z wyraźnego i odważnego smaku, z nutami suszonych fig.

Cała kawa, którą kupuje palarnia Johan & Nyström, jest kawą speciality, co oznacza, że otrzymała ponad 80 punktów w 100-stopniowej skali SCA. Aby osiągnąć tak wysokie wyniki, konieczne jest, aby rolnicy starannie dbali o swoje gospodarstwa, uprawy, a przede wszystkim drzewka kawowe. Nie wszyscy rolnicy, z którymi palarnia współpracuje, posiadają oficjalne certyfikaty, ale wszyscy pracują zrównoważonymi metodami, z szacunkiem zarówno dla matki ziemi, jak i dla tych, którzy ją zamieszkują.

Filozofia zakupowa Johan & Nyström opiera się w dużej mierze na kupowaniu „jak najwięcej od jak najmniejszej liczby producentów”. W ten sposób palarnia może tworzyć długoterminowe relacje z rolnikami, którzy podzielają ich filozofię i razem robi to rzeczywistą różnicę.

Palarnia kupuje więc dużo kawy, którą dodaje do mieszanek espresso i blendów do ekspresów przelewowych, a dodatkowo kilka naprawdę ekscytujących mikro-lotów, które następnie wprowadza w ciągu roku jako serię Seasonal Origin. W ten sposób mogą skorzystać z większej części zbiorów każdego gospodarstwa, niż gdyby kupili tylko kilka worków z mikro-lotów.

Ta kawa pochodzi z prowincji Aceh, na najbardziej wysuniętym na północ krańcu indonezyjskiej wyspy Sumatra. W Aceh nazwa Gayo jest prawnie chroniona, co oznacza, że kawa Gayo może pochodzić tylko z tego konkretnego regionu. Ze względu na bliskość równika i tropikalny klimat, sezon zbiorów na Sumatrze trwa prawie przez cały rok, co oznacza, że świeżą kawę można tam dostać przez cały rok. Sumatra ma ponad 40 000 drobnych rolników, którzy uprawiają kawę w gospodarstwach o średniej powierzchni 2 hektarów. Zazwyczaj tworzą oni spółdzielnie.
Tym, co wyróżnia kawę Gayo, jest proces Giling Basa. Jest on stosowany na Sumatrze i w innych rejonach Indonezji ze względu na ich wilgotny klimat. Jest to nieco inny proces mycia, w którym skórka i miąższ zostały usunięte, pozwalając kawie wyschnąć do wilgotności około 25 do 30% zamiast „normalnych” 10–12%. Pozostały pergamin jest usuwany, gdy kawa jest jeszcze dość wilgotna, a następnie pozostawia się ją do wyschnięcia do wspomnianego wyżej poziomu. Przyspiesza to suszenie i zapewnia nieco pikantny i "mięsisty" smak.

Wszystkie spółdzielnie, od których Johan & Nyström kupuje tę kawę, posiadają certyfikaty ekologiczne. Żaden z rolników, z którymi współpracuje palarnia, nie opryskuje swojej uprawy, ponieważ zaburza to naturalny proces z różnymi roślinami, owadami i zwierzętami w gospodarstwie. Gospodarstwa promujące tzw. polikultury i chroniące bioróżnorodność, częściej produkują kawę wysokiej jakości. Za do dostają od palarni Johan & Nyström uczciwą cenę.

Kawa jest następnie mieszana i palona przez mistrzów palenia w palarni w Skogås pod Sztokholmem, a każda mieszanka ma swój własny, specyficzny profil palenia. Tak, że nawet jeśli pochodzenie zmieni się nieznacznie w ciągu roku, i tak rozpoznasz smak.

Kawa Gayo posiada certyfikat Fairtrade, podlega audytom i pochodzi w 100% od producentów Fairtrade. Więcej informacji na stronie info.fairtrade.net/sourcing

100% organiczna kawa.


Polecane metody zaparzenia kawy Johan & Nyström Sumatra Gayo Mountain

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/07
Producent Johan & Nyström
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Blend
Region Aceh
Odmiana botaniczna Caturra
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia ciemny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 500g
EAN 7350045064530

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
LaCava Limy Bru filtr 1kg kawa ziarnista speciality do przelewu
LaCava Limy Bru filtr 1kg kawa ziarnista speciality do przelewu
139,90 zł 109,90 zł
Baratza Vario - W młynek do kawy automatyczny
Baratza Vario - W młynek do kawy automatyczny
2 548,90 zł 1 969,90 zł
szt.
Kinto To Go Tumbler 360 ml | wybierz kolor
Kinto To Go Tumbler 360 ml | wybierz kolor
184,90 zł 159,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium