Johan & Nyström Sumatra Gayo Mountain filtr 500g kawa ziarnista fairtrade do i przelewu
towar niedostępny






Opis
Johan & Nyström Sumatra Gayo Mountain filtr 500g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.07.26
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
drobni rolnicy
|
region | |
uprawy |
1300 m n.p.m.
|
odmiana | Caturra Ateng Jember Typica |
proces | |
typ palenia | metody alternatywne filtr przelew |
palenie |
ciemne
|
profil sensoryczny |
przyprawy suszone figi |
ocena |
brak danych
|
Opis
Ta kawa Single Origin z Sumatry słynie z wyraźnego i odważnego smaku, z nutami suszonych fig.
Cała kawa, którą kupuje palarnia Johan & Nyström, jest kawą speciality, co oznacza, że otrzymała ponad 80 punktów w 100-stopniowej skali SCA. Aby osiągnąć tak wysokie wyniki, konieczne jest, aby rolnicy starannie dbali o swoje gospodarstwa, uprawy, a przede wszystkim drzewka kawowe. Nie wszyscy rolnicy, z którymi palarnia współpracuje, posiadają oficjalne certyfikaty, ale wszyscy pracują zrównoważonymi metodami, z szacunkiem zarówno dla matki ziemi, jak i dla tych, którzy ją zamieszkują.
Filozofia zakupowa Johan & Nyström opiera się w dużej mierze na kupowaniu „jak najwięcej od jak najmniejszej liczby producentów”. W ten sposób palarnia może tworzyć długoterminowe relacje z rolnikami, którzy podzielają ich filozofię i razem robi to rzeczywistą różnicę.
Palarnia kupuje więc dużo kawy, którą dodaje do mieszanek espresso i blendów do ekspresów przelewowych, a dodatkowo kilka naprawdę ekscytujących mikro-lotów, które następnie wprowadza w ciągu roku jako serię Seasonal Origin. W ten sposób mogą skorzystać z większej części zbiorów każdego gospodarstwa, niż gdyby kupili tylko kilka worków z mikro-lotów.
Ta kawa pochodzi z prowincji Aceh, na najbardziej wysuniętym na północ krańcu indonezyjskiej wyspy Sumatra. W Aceh nazwa Gayo jest prawnie chroniona, co oznacza, że kawa Gayo może pochodzić tylko z tego konkretnego regionu. Ze względu na bliskość równika i tropikalny klimat, sezon zbiorów na Sumatrze trwa prawie przez cały rok, co oznacza, że świeżą kawę można tam dostać przez cały rok. Sumatra ma ponad 40 000 drobnych rolników, którzy uprawiają kawę w gospodarstwach o średniej powierzchni 2 hektarów. Zazwyczaj tworzą oni spółdzielnie.
Tym, co wyróżnia kawę Gayo, jest proces Giling Basa. Jest on stosowany na Sumatrze i w innych rejonach Indonezji ze względu na ich wilgotny klimat. Jest to nieco inny proces mycia, w którym skórka i miąższ zostały usunięte, pozwalając kawie wyschnąć do wilgotności około 25 do 30% zamiast „normalnych” 10–12%. Pozostały pergamin jest usuwany, gdy kawa jest jeszcze dość wilgotna, a następnie pozostawia się ją do wyschnięcia do wspomnianego wyżej poziomu. Przyspiesza to suszenie i zapewnia nieco pikantny i "mięsisty" smak.
Wszystkie spółdzielnie, od których Johan & Nyström kupuje tę kawę, posiadają certyfikaty ekologiczne. Żaden z rolników, z którymi współpracuje palarnia, nie opryskuje swojej uprawy, ponieważ zaburza to naturalny proces z różnymi roślinami, owadami i zwierzętami w gospodarstwie. Gospodarstwa promujące tzw. polikultury i chroniące bioróżnorodność, częściej produkują kawę wysokiej jakości. Za do dostają od palarni Johan & Nyström uczciwą cenę.
Kawa jest następnie mieszana i palona przez mistrzów palenia w palarni w Skogås pod Sztokholmem, a każda mieszanka ma swój własny, specyficzny profil palenia. Tak, że nawet jeśli pochodzenie zmieni się nieznacznie w ciągu roku, i tak rozpoznasz smak.
Kawa Gayo posiada certyfikat Fairtrade, podlega audytom i pochodzi w 100% od producentów Fairtrade. Więcej informacji na stronie info.fairtrade.net/sourcing
100% organiczna kawa.
Polecane metody zaparzenia kawy Johan & Nyström Sumatra Gayo Mountain
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/07 |
Producent | Johan & Nyström |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Blend |
Region | Aceh |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | ciemny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 500g |
EAN | 7350045064530 |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.