Johan & Nyström Strawberry Fields filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Johan & Nyström Strawberry Fields filtr 250g
data palenia |
2023.10.25
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Guji
|
uprawy |
-
|
stacja myjąca | Shakiso |
producent | Abder Keder |
odmiana | Heirloom |
proces |
natural
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
truskawki arbuz śliwka |
ocena |
-
|
Jak znaleźć nazwę, która dokładnie opisuje tę eksplozję smaków? Kiedy w palarni Johan & Nyström ekipa pracująca nad tą kawą zamknęła oczy, zobaczyli obrazy lata, słońca, rzędów truskawek... i już było! Pola truskawek! Nazwa, która sprawiła, że wspólnie zanucili dobrze znaną piosenkę The Beatles, ot tak. Oprócz truskawek znajdziesz nuty soczystego, słodkiego arbuza i dojrzewających w słońcu, smacznych śliwek. Kawa ta jest naturalnie przetwarzana, co dodaje jej słodkiego smaku i czyni ją idealną filiżanką dla tych, którzy lubią filiżankę z jagodowymi i soczystymi smakami.
Profil palenia
Podczas wypalania Strawberry Fields było niezwykle istotnym, aby znaleźć równowagę w profilu smakowym. Słodycz wynikająca z naturalnego procesu wymaga odpowiedniej kwasowości. Oczywiście idealnie jest zachować obfity profil filiżanki, dlatego trzeba uważać, aby nie palić takich ziaren zbyt agresywnie.
Pochodzenie
Ta wersja Strawberry Fields pochodzi od producenta Abder Keder z Guji w Etiopii. Kawa ta jest uprawiana przez licznych drobnych rolników, którzy powierzają ją myjni Shakiso, gdzie Abder Keder skrupulatnie uszlachetnia kawę, mając pełną kontrolę nad procesem.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Johan & Nyström |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.